Επιχειρήσεις

«Τεμπέλης» υπάλληλος; Μπορεί να γίνει το «μυστικό σου όπλο»!


Κι όμως, αν αξιοποιήσεις αυτόν τον "υπερβολικά χαλαρό" άνθρωπο, μπορεί να κάνεις μεγάλο καλό στην εταιρεία σου

Είσαι επιχειρηματίας ή manager και για κάποια πρόσληψη στην ομάδα σαυ έρχεται ένα άτομο, που είναι μεν έξυπνο και ικανό, αλλά σου φαίνεται κάπως «τεμπέλης». Μήπως έχεις ήδη ένα τέτοιο άτομο στην ομάδα σου και προβληματίζεσαι; Ίσως εκ πρώτης όψεως αυτός ο άνθρωπος να μοιάζει η χειρότερη επιλογή σου όταν θέλεις μία δουλειά να γίνει. Συχνά όμως αυτό δεν είναι αλήθεια, η αρχική εικόνα είναι παραπλανητική. Ίσως μάλιστα ο υπάλληλος αυτός να μπορούσε να γίνει το «μυστικό όπλο» της εταιρίας σου!

Με μία βαθύτερη εξέταση, βλέπουμε ότι οι «τεμπέληδες» είναι αυτοί που φροντίζουν να ξέρουν τις «παρακάμψεις», τον συντομότερο και πιο αποδοτικό τρόπο για να γίνει κάτι, πώς να εξαλείφουν προβλήματα άμεσα, να διατηρούν μία ομαλή ροή των πραγμάτων και να εξοικονομούν χρόνο. Μπορεί να μη λειτουργούν σαν τους περισσότερους υπαλλήλους σου, αλλά… έχουν και αυτοί τις χάρες τους.

Μπορείς λοιπόν να αξιοποιήσεις έναν τέτοιο χαρακτήρα, προς όφελος της επιχείρησής σου. Ορίστε πως:

Εάν μοιάζει να είναι σε αδράνεια, ίσως έχει βρει έναν πολύ ευκολότερο τρόπο να κάνει τις δουλειές του, ή ίσως απλώς να έχει πολύ πιο ανεπτυγμένες κάποιες δεξιότητες από τους περισσότερους άλλους. Μάθε από αυτόν και επιστράτευσέ τον να βοηθήσει να μάθουν και οι υπόλοιποι αυτόν τον πιο εύκολο και αποδοτικό τρόπο.

Εάν μοιάζει να βαριέται, ίσως βρίσκεται σε βαθιά σκέψη. Βρες του να αναλάβει πράγματα που θα του κεντρίσουν το ενδιαφέρον και ανάθεσέ του υψηλότερης τάξης «αποστολές». Οι μονότονες, επαναλαμβανόμενες δουλειές δεν είναι γι’ αυτόν τον άνθρωπο, αλλά και αυτά που μπορεί να επινοήσει ή να φέρει σε πέρας ο ίδιος, δεν είναι για τους περισσότερους άλλους.

Όταν μοιάζει αφηρημένος, ίσως δεν έχει να κάνει αρκετά πράγματα που να του συντηρούν το ενδιαφέρον. Δείξε του εμπιστοσύνη με δουλειές που απαιτούν να ασχολείται με περισσότερα του ενός πράγματα ταυτόχρονα (το λεγόμενο multitasking που εξουθενώνει τους περισσότερους άλλους) και γρήγορους ρυθμούς.

Όταν μοιάζει νωθρός, ανέβασε τον πήχυ. Δώσ’ του χώρο να δημιουργήσει αυθόρμητα. Άφησέ τον να θέσει και να διαχειριστεί προκλήσεις και στόχους και επίτρεψε σε αυτόν -και την εταιρία σου- να φτάσει σε νέα ύψη.

Όταν μοιάζει αργοκίνητος, άφησέ τον να βρει τρόπους να είναι πιο παραγωγικός σε μικρότερο χρόνο σε νέους τομείς. Βοηθώντας έναν τέτοιο υπάλληλο να αναπτύσσει νέες δεξιότητες, του δείχνεις ότι είσαι προσηλωμένος στην επιτυχία του.

Να θυμάσαι: δε μιλάμε για υπαλλήλους που δεν κάνουν δουλειά, αλλά για ανθρώπους που ίσως την κάνουν με ελάχιστη ή χωρίς ορατή προσπάθεια ή με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι θα ανέμενε κάποιος. Η «τεμπελιά» τους είναι πραγματική, ωστόσο είναι σύμπτωμα κάτι μεγαλύτερου. Με το να μην τους δίνεις την ευκαιρία να κάνουν κάτι περισσότερο ή άλλο, κάτι που ίσως και να μην έχεις σκεφτεί ακόμα, αφήνεις αναξιοποίητο έναν μεγάλο και πολύ σημαντικό πόρο.

Εάν υπάρχει μία δύσκολη δουλειά να γίνει, μία «αποστολή» να ολοκληρωθεί ή κάτι που όλοι οι άλλοι θεωρούν αγγαρεία, δώσ’ τη στον «τεμπέλη» και παρατήρησέ τον να δεις πώς θα βρει έναν απλό και εύκολο τρόπο να τη φέρει σε πέρας.

Μην αποξενώνεις τους «χαλαρούς» υπαλλήλους σου. Δώσε τους προκλήσεις, κίνησέ τους το ενδιαφέρον, τράβα τους την προσοχή με κάτι δημιουργικό. Και όταν το κάνεις αυτό, άφησέ τους να σε διδάξουν περισσότερα για το πώς να είσαι πιο αποδοτικός, παραγωγικός, αποτελεσματικός και εποικοδομητικός.

Όπως είχε πει και ο Bill Gates:


 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις