Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την τουρκική Ένωση Εξαγωγέων Αιγαίου προχώρησε σήμερα η ΔΕΘ-Helexpo, με την ευκαιρία της υποδοχής 21μελούς επιχειρηματικής αποστολής από τη Σμύρνη, όπου επικεφαλής ήταν ο δήμαρχος της πόλης, κ. Aziz Kocaoglu.
Στόχος του μνημονίου είναι να ενισχυθεί η συνεργασία και το διμερές εμπόριο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, μέσω των πρωτοβουλιών των δύο φορέων. Μάλιστα, η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo κατά την υπογραφή του μνημονίου απηύθυνε κάλεσμα στην τουρκική πλευρά για τη διοργάνωση επίσημης εθνικής συμμετοχής της Τουρκίας στην 81η ΔΕΘ, την οποία πρότεινε να αναλάβουν η Ένωση Εξαγωγέων Αιγαίου και το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος. Σημειώνεται ότι η πρώτη επίσημη συμμετοχή της Τουρκίας στη ΔΕΘ ήταν το 1928 και η τελευταία το 2010.
«Είναι ιδιαίτερα σημαντική μέρα για μας, καθώς δύο πόλεις με ιστορικούς δεσμούς και πολλές ομοιότητες έχουν την ευκαιρία να θέσουν τις βάσεις για στενότερη συνεργασία» ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Εξαγωγέων Αιγαίου, κ. Sabri Unluturk, τόνισε πως η ανάπτυξη των σχέσεων των δύο πόλεων θα είναι ένα καλό παράδειγμα και για τις δύο χώρες και η Θεσσαλονίκη μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση. Ανέφερε δε πως στην περιοχή ευθύνης της Ένωσης υπάρχουν 7.000 εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες το 2015 πραγματοποίησαν εξαγωγές 11 δισ.δολ.
Με τη σειρά του ο δήμαρχος της Σμύρνης, κ. Aziz Kocaoglu, τόνισε πως ο λόγος της επίσκεψης της τουρκικής αποστολής στη Θεσσαλονίκη ήταν όλα όσα συζητούν οι δύο πόλεις κατά καιρούς να αρχίσουν να παίρνουν σάρκα και οστά.
Ο δε γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Orhan Yalman Okan, υπογράμμισε την επιθυμία της τουρκικής πλευράς για ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων με την Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε πύλη για την Ευρώπη. Τόνισε δε πως το μνημόνιο αυτό θα γίνει η βάση για μελλοντικές συνεργασίες.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, έκανε μια σύντομη παρουσίαση της ιστορίας και των εταιρικών μεγεθών της στην τουρκική αποστολή. Αναφέρθηκε μάλιστα και στην δρομολογούμενη ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης και Σμύρνης, που θα συμβάλει, όπως είπε, στην ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων των δύο πλευρών.
Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή των μελών της Ένωσης Εξαγωγέων Αιγαίου στις διοργανώσεις της ΔΕΘ-Helexpo, τη διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών από την Ένωση στο πλαίσιο εκθέσεων του ελληνικού εκθεσιακού φορέα, αλλά και τη διοργάνωση εθνικών τουρκικών συμμετοχών σε αυτές. Από την πλευρά της η ΔΕΘ-Helexpo θα φέρνει σε επαφή την Ένωση Εξαγωγέων Αιγαίου με ελληνικές επιχειρήσεις στους τομείς ενδιαφέροντος των μελών της, τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στη Σμύρνη.
TECHin
Γιατί η Google ποντάρει ($δισ.) στην ψηφιακή μετάβαση της Αφρικής
Η Google φιλοδοξεί να μετατρέψει την υποσαχάρια Αφρική σε κεντρικό πυλώνα της παγκόσμιας ψηφιακής οικονομίας, με στόχο την ενίσχυση της ψηφιακής συνδεσιμότητας, την εκπαίδευση στην ...