Αγορές

Θρυαλλίδα θετικών εξελίξεων η επικείμενη αναβάθμιση της S&P


Οι επτά λόγοι που στηρίζουν την προοπτική της βελτίωσης του αξιόχρεου της χώρας και οι επιδράσεις σε Χρηματιστήριο, ομόλογα και επενδύσεις

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας τη χώρας από τη Standard and Poor’s στις 19 Ιανουαρίου προσβλέπουν η κυβέρνηση και η αγορά.

Θα πρόκειται για μια θετική εξέλιξη η οποία θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην οικονομία, καθώς θα βελτιώσει περαιτέρω το κλίμα με τρεις άμεσες επιπτώσεις. 

Η πρώτη θα είναι η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων που θα επιτρέψει την νέα έξοδο στις αγορές με χαμηλότερα επιτόκια.

Η δεύτερη θα είναι η βελτίωση του κλίματος στις αγορές με αντίκτυπο στο Χρηματιστήριο, το οποίο μπήκε ήδη δυναμικά το 2018.

Η τρίτη θα είναι η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, που θα ευνοήσει επιχειρηματικά deals.

Την Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου, η Standard and Poor’s θα επικαιροποιήσει το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας και σύμφωνα με τις προσδοκίες που υπάρχουν, ο οίκος θα προβεί σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας. Σήμερα η S&P βαθμολογεί το αξιόχρεο της Ελλάδας με Β- και εκτιμάται ότι η αναβάθμιση θα φέρει τη βαθμολογία ίσως, δύο βαθμίδες πιο πάνω στο Β+.

Υπενθυμίζεται πως η Standard & Poor's, τον περασμένο Ιούλιο  διατήρησε μεν τη βαθμολογία στο Β- (την οποία είχε αναθεωρήσει από τον Ιανουάριο του 2016) αλλά αναβάθμισε την προοπτική από "σταθερή" σε "θετική". Τότε είχε αποδώσει την βελτίωση του outlook στην ανάκαμψη του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τις νομοθετημένες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και την περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να μειώσει το χρέος της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους έως το 2020.

Το θετικό outlook σημαίνει ότι κατά το προσεχές δωδεκάμηνο υπάρχει πιθανότητα τουλάχιστον 33% (μία στις τρεις) ότι η S&P θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της αξιολόγησης του αξιόχρεου της Ελλάδας.

Στις παρούσες συνθήκες η προοπτική της αναβάθμισης στηρίζεται στους ακόλουθους 7 παράγοντες:

1.Στην προοπτική ολοκλήρωσης και τυπικά της γ’ αξιολόγησης στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

2.Στην προοπτική της δρομολόγησης των μέτρων για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

3.Στην έξοδο στις αγορές, που προηγήθηκε τον περασμένο Ιούλιο.

4.Στην επιτυχή ολοκλήρωση του swap των ομολόγων συνολικού ύψους 26 δισ. ευρώ, με την αντικατάσταση 20 σειρών ομολόγων με πέντε νέες σειρές αυξημένης ρευστότητας.

5.Στις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας, καθώς μετά την άνοδο του ΑΕΠ το 2017 κατά 1,6%, για το 2018 προβλέπεται επιτάχυνση με αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 2%.

6.Στη σταθεροποίηση του πολιτικού κλίματος.

7.Στην  προοπτική εξόδου από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, που, κατά τους αναλυτές του οίκου σημαίνει πως η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία.

Υπενθυμίζεται πως το καλοκαίρι του 2017 είχαν προβεί σε αναβαθμίσεις και οι άλλοι οίκοι. Ειδικότερα:

Τον Ιούνιο ο οίκος Moody’s είχε αναβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδας από Caa3 σε Caa2, αλλά και τις προοπτικές της οικονομίας από «σταθερές» σε «θετικές».

Τον Αύγουστο ο οίκος Fitch αναθεώρησε τη βαθμολογία του ελληνικού αξιόχρεου από CCC σε  Β-  ενώ αναβάθμισε και την προοπτική της οικονομίας από "σταθερή" σε "θετική", διαβλέποντας σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σταθεροποίηση του πολιτικού περιβάλλοντος καθώς και σημαντικά μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους το 2018.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις