Πολιτική

Τι αλλάζει στις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών πλήρους απασχόλησης


Δεν μπορείς να είσαι υπέρ της εργασίας και ταυτόχρονα να την υπερφορολογείς. Ειδικά σε μια οικονομία με εκτεταμένη αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία», δήλωσε από το δήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα εργασιακά.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, από 1η Ιουλίου του 2020, έως το 2023.

«Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα», είπε, διευκρινίζοντας ότι θα ισχύει μόνο για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης».

«Μόνο στην Ελλάδα υπάρχει η πρωτοτυπία των «μεικτών» και «καθαρών» αποδοχών», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Διότι μόνο εδώ οι κρατήσεις είναι τόσο υψηλές, ώστε και να μειώνουν την αγοραστική δύναμη του εργαζομένου. Αλλά και να αποθαρρύνουν τον εργοδότη να επενδύσει στην πρόσληψη νέου εργατικού δυναμικού. Με τη μείωση των εισφορών, λοιπόν, οι εργαζόμενοι θα δουν, αμέσως, στο ταμείο αύξηση στα χρήματά τους. Αλλά και οι επιχειρήσεις θα δουν μείωση του κόστους ανά απασχολούμενο. Και αυτό θα οδηγήσει στην αύξηση της μόνιμης απασχόλησης».

«Επιπλέον, αναγνωρίζοντας το μεγάλο πρόβλημα της υποδηλωμένης εργασίας και της κατάχρησης των ευέλικτων μορφών εργασίας, θεσπίζουμε αμέσως προσαύξηση στην αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση. Έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί η μόνιμη απασχόληση. 600.000 συμπολίτες μας θα διαπιστώσουν άμεσα βελτίωση των αποδοχών τους», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο δεν διευκρινίστηκε ποιο θα είναι το "μερίδιο" της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών και ποιο θα είναι το "μερίδιο" της μείωσης των εργατικών εισφορών δηλαδή αν η μείωση αυτή θα μοιρασθεί εξίσου μεταξύ εργοδοτικών και εργατικών εισφορών (δηλαδή θα μειωθούν κατά 0,5% οι εργοδοτικές  και 0,5% οι εργατικές) ή αν θα μειωθούν περισσότερο οι εργοδοτικές (π.χ. κατά 0,7%) και λιγότερο οι εργατικές εισφορές (π.χ. 0,3%).

Σε κάθε περίπτωση η μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές θα φέρει αυξήσεις μισθών, που θα αρχίσουν να φαίνονται από το 2020. Οι αποδοχές εργαζομένων θα έχουν μικρές στην αρχή ετήσιες αυξήσεις, περίπου 40 ευρώ για τους πολύ χαμηλούς μισθούς και θα φτάνουν μέχρι 270 ευρώ για τους υψηλότερους. Σταδιακά, όμως, τα οφέλη θα μεγαλώνουν και μέχρι το 2024 το κέρδος για τους χαμηλόμισθους θα είναι της τάξης των 217 ευρώ το χρόνο, ενώ για τους υψηλόμισθους οι αυξήσεις εκτιμάται ότι θα ξεπερνούν τα 1.690 ευρώ ετησίως.

Το συνολικό κόστος από τη μείωση των εισφορών εκτιμάται στα 500 εκατ. ευρώ κατά τον πρώτο χρόνο της αποκλιμάκωσης των εισφορών. Το ποσό αυτό θα προκαλέσει απώλεια εσόδων από εισφορές στα ταμεία (ΕΦΚΑ, ΕΤΕ-ΑΕΠ, ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΙ) αλλά προσδοκάται ότι θα αναπληρωθεί από την αύξηση της απασχόλησης και από την αύξηση των μισθών που είναι προδιαγεγραμμένη έστω και μικρή, για τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις