Πολιτική

Το deal για το χρέος: καθαρός διάδρομος μέχρι το 2030!


Ασφυκτική πίεση στην Γερμανία να ενεργοποιηθεί εκ των προτέρων και χωρίς όρους το σημαντικότερο μέτρο ελάφρυνσης

Ισχυρή είναι πλέον η πίεση στην Γερμανία από όλους τους θεσμούς που εμπλέκονται στην ελληνική υπόθεση, προκειμένου να δεχθεί το Βερολίνο την εκ των προτέρων και άνευ όρων ενεργοποίηση του σημαντικότερου μεσοπρόθεσμου μέτρου ελάφρυνσης του χρέους, ώστε να ανοίξει, την επόμενη δεκαετία, ένας καθαρός διάδρομος για τη δυναμική οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.

Όπως τόνισε χθες ο υπ. Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο ρ/σ «Στο κόκκινο», η Γερμανία ζητεί η ελάφρυνση του χρέους να δίδεται υπό όρους, αλλά με αυτή τη γραμμή διαφωνούν και οι τέσσερις θεσμοί (ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM). Επιπλέον, η γερμανική θέση είναι αντίθετη στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup, του περασμένου Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, εκτός από το ΔΝΤ, που δημόσια έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να υπόκειται η ελάφρυνση του χρέους σε «αυθαίρετες» πολιτικές αποφάσεις, ιδιαίτερα δυναμική παρέμβαση προς το Βερολίνο κάνει το τελευταίο διάστημα για το θέμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που κινδυνεύει να βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση αν περάσουν οι ιδέες του Βερολίνου:.

Αν η ελάφρυνση χρέους δοθεί με όρους και εξαρτηθεί από πολιτικές αποφάσεις του Eurogroup και εθνικών κοινοβουλίων, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να εκδώσει θετική έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, αφού θα  κινδυνεύσει να κατηγορηθεί ότι δεν λειτουργεί με τεχνοκρατικά, αλλά με πολιτικά κριτήρια. Αν, όμως, η ίδια η ΕΚΤ κρίνει ότι δεν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος, τότε θα είναι ένα πολύ κακό μήνυμα προς τις αγορές και θα ναρκοθετηθεί η πορεία της Ελλάδας εκτός μνημονίων.

Η συμβιβαστική λύση που συζητείται στο παρασκήνιο, στην οποία αναφέρθηκε χθες ο κ. Τσακαλώτος, κάνοντας λόγο για «καθαρό διάδρομο», προβλέπει ότι τουλάχιστον ένα και εξαιρετικά σημαντικό μέτρο για το χρέος θα ενεργοποιηθεί εκ των προτέρων και άνευ όρων, ώστε να καταστεί αξιόπιστο το σχήμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Το μέτρο αυτό θα είναι η παράταση της περιόδου χάριτος των δανείων του EFSF (δεύτερο μνημόνιο, 130 δισ. ευρώ), ώστε η πληρωμή τόκων να μην αρχίσει το 2023, αλλά, το νωρίτερο, το 2030. Με τον τρόπο αυτό, θα εξασφαλισθεί, χωρίς άλλες παρεμβάσεις, ότι θα εκπληρώνεται εύκολα, για όλη την επόμενη δεκαετία, ο βασικός στόχος που έχει τεθεί για τη βιωσιμότητα του χρέους, δηλαδή να μην υπερβαίνουν οι δαπάνες εξυπηρέτησής του το 15% του ΑΕΠ.

Εξάλλου, σύμφωνα με υπολογισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος, που έχουν υιοθετηθεί από την ΕΚΤ, μια παράταση της περιόδου χάριτος κατά οκτώ χρόνια (και όχι κατά 15%, που έχει ζητήσει το ΔΝΤ), είναι συμβατή με τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, μετά το 2022, από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ, ώστε να «ανασάνει» η ελληνική οικονομία.

Η λύση του «καθαρού διαδρόμου», που όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιτρέψει στους πολίτες και τις αγορές να γνωρίζουν τι ακριβώς θα συμβεί στην οικονομία για μια μεγάλη χρονική περίοδο, δεν είναι κατ’ ανάγκη ασύμβατη με τη ρητορική της Γερμανίας περί σταδιακής ενεργοποίησης των μέτρων ελάφρυνσης με πολιτικές αποφάσεις.

Στο συνολικό «πακέτο», σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα ενταχθούν και άλλα μέτρα (επιστροφές κερδών κεντρικών τραπεζών, πλαφόν στο επιτόκιο των ευρωπαϊκών δανείων), τα οποία, σε αντίθεση με την παράταση της περιόδου χάριτος των δανείων του EFSF, θα ενεργοποιούνται σταδιακά με πολιτικές αποφάσεις, ώστε να ικανοποιηθούν και οι γερμανικές απαιτήσεις.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις