Ο οικονομικός επεκτατισμός της Κίνας προχωρά και ανταγωνίζεται σε όλα τα πεδία τις ΗΠΑ.Την τελευταία δεκαετία, η Κίνα , έχει γίνει ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος 124 χωρών, πάνω από τις διπλάσιες από όσες οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Η εμπορική συμφωνία Trans–Pacific Partnership (TPP) αντιπαρατίθεται με την υπό την ηγεσία της Κίνας Περιφερειακή Συμμετοχική Οικονομική Συνεργασία (Regional Comprehensive Economic Partnership, RCEP), η οποία θα βασιστεί στα ήδη ανθηρά ενδο-ασιατικά δίκτυα εφοδιαστικής αλυσίδας.
Άλλωστε η RCEP περιλαμβάνει χώρες-μέλη της TPP, όπως η Αυστραλία και η Ιαπωνία, αλλά και μη μέλη, όπως η Ινδία.Το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε από 5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2002 σε πάνω από 70 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα. Με λίγα λόγια, η Κίνα έχει χρησιμοποιήσει την οικονομία για να εξουδετερώσει την μοναδική ασιατική χώρα που μπορεί να την ανταγωνιστεί σε φιλοδοξία.
Και δεν είναι μόνο η Ασία.Από το 2015, το συνολικό εμπόριο της Ευρώπης με την Κίνα ισοδυναμεί με το εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά και η Τουρκία έχει αρχίσει να βλέπει προς την Κίνα καθως ο Ερντογάν σχεδιάζει να εντάξει την Τουρκία στον υπό κινεζική ηγεσία Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (Shanghai Cooperation Organization, SCO). Και η Τουρκία θα μπορούσε απλώς να είναι η αρχή. Η υπόλοιπη Ευρώπη αισθάνεται την έλξη των ευρασιατικών αγορών.
Αλλά οι οικονομικές στρατηγικές της Κίνας σε όλο τον κόσμο είναι σημαντικές.Τα κινεζικά δάνεια προς το Εκουαδόρ φθάνουν σχεδόν τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά καθώς οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν κατακόρυφα και η χώρα εισέρχεται σε μια πιθανώς παρατεταμένη ύφεση, η Κίνα θα πάρει σχεδόν όλες τις εξαγωγές πετρελαίου του Ισημερινού σε τιμή ευκαιρίας, ενώ θα κερδίζει επίσης δικαιώματα για να εξερευνήσει την περιοχή του Εκουαδόρ στον Αμαζόνιο για πετρέλαιο, και ουσιαστικά θα αναλάβει τον εξορυκτικό τομέα της χώρας.
Πριν από ένα χρόνο, η νέα κυβέρνηση της Σρι Λάνκα δεσμεύτηκε να επανεξετάσει ακόμη και να ακυρώσει μεγάλα κινεζικά έργα, όπως το νέο λιμενικό συγκρότημα στο Colombo, αντ’ αυτού άνοιξε διάπλατα τις πόρτες στην Ινδία. Έναν χρόνο αργότερα, χωρίς άλλους ξένους επενδυτές ικανούς να φτάσουν τους κινεζικούς επενδυτικούς όγκους, η ίδια κυβέρνηση προχώρησε με πολλαπλά κινεζικά μεγάλα έργα.
TECHin
Γιατί η Google ποντάρει ($δισ.) στην ψηφιακή μετάβαση της Αφρικής
Η Google φιλοδοξεί να μετατρέψει την υποσαχάρια Αφρική σε κεντρικό πυλώνα της παγκόσμιας ψηφιακής οικονομίας, με στόχο την ενίσχυση της ψηφιακής συνδεσιμότητας, την εκπαίδευση στην ...