Βαρύ είναι το πακέτο των αλλαγών που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας στο ασφαλιστικό. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς έρχονται ενοποιήσεις και καταργήσεις-εξπρές των ασφαλιστικών ταμείων. Οι προτάσεις προβλέπουν τη συγχώνευση των υπαρχόντων Ταμείων και τη δημιουργία ενός ταμείου κύριας σύνταξης (ΕΦΚΑ), καθώς και ενός ταμείου επικουρικής σύνταξης και πρόνοιας. Πρόκειται στην ουσία για ένα Ταμείο-μαμούθ με κοινούς κανόνες για όλους, όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, μέσω του οποίου καταργούνται όλα τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία.
Στον ΕΦΚΑ θα λειτουργεί ειδική διεύθυνση συγκέντρωσης των οφειλών και προώθησης της διαδικασίας είσπραξης ή κατάσχεσης. Στο νέο υπερταμείο κύριας ασφάλισης, που θα εμπεριέχει ως ξεχωριστές διευθύνσεις και τους τομείς παροχής εφάπαξ, θα ισχύουν κοινοί κανόνες υπολογισμού των συντάξεων, εφεξής.
Στις προτάσεις για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος αναφέρθηκε εκτενώς ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας, Νίκος Φράγκος, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με θέμα «Μπορεί να υπάρξει βιωσιμότητα και επάρκεια παροχών στην Κοινωνική Ασφάλιση;».
Παράλληλα, ο κ. Φράγκος εστίασε στην ομιλία του στις παθογένειες του ασφαλιστικού συστήματος, που είναι, όπως είπε, η ύπαρξη πολλών ασφαλιστικών Ταμείων, καθώς και οι πολλοί και διαφορετικοί κανόνες εισφορών και παροχών για ασφαλισμένους, πριν και μετά το 1993.
Ο κ. Φράγκος τόνισε ότι αποτελεί δέσμευση της χώρας να μην υπερβεί η εθνική συνταξιοδοτική δαπάνη το 16% του ΑΕΠ.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Φράγκος υπογράμμισε ότι η απόδοση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, εάν δεν είχε γίνει το κούρεμα του PSI, θα ανερχόταν περίπου στα 47 δισ. ευρώ.