Πολλά ερωτηματικά έχει γεννήσει στην τραπεζική αγορά η επανεκκίνηση της διαδικασίας αναζήτησης διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έξι μήνες μετά την επεισοδιακή απομάκρυνση του Άρη Ξενόφου, με πρωτοβουλία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της Φρανκφούρτης και ύστερα από δύο ανεπιτυχείς... προσπάθειες διορισμού το τελευταίο διάστημα (Κατσικιώτης, Μιχαηλίδης).
Το περίεργο της διαδικασίας είναι ότι αναζητείται ένας τραπεζίτης με διεθνείς περγαμηνές, όχι κατ’ ανάγκη Έλληνας (βασικό προσόν είναι η καλή γνώση της αγγλικής, πρόσθετο προσόν η γνώση της ελληνικής γλώσσας), ο οποίος θα αποδεχθεί να αναλάβει τη δεύτερη σημαντικότερη θεσμική θέση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μετά τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, για μια θητεία μικρότερη από πέντε μήνες, με option ανανέωσης ως το τέλος Ιουνίου 2020.
Αυτό διότι ο νόμος για το ΤΧΣ, στον οποίο παραπέμπει η δημοσιευμένη προκήρυξη της θέσης, δεν έχει αναθεωρηθεί και ορίζει ότι, σε περίπτωση αντικατάστασης μελών του εκτελεστικού συμβουλίου η θητεία των νέων μελών δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τη θητεία των μελών που αντικατέστησαν.
Στην προκειμένη περίπτωση, ο νέος CEO θα διαδεχθεί τον Άρη Ξενόφο, η θητεία του οποίου έληγε κανονικά στις 30 Ιουνίου 2017. Δεδομένου ότι οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν τις υποψηφιότητές τους ως τις 22 Ιανουαρίου και η τελική επιλογή θα γίνει τον Φεβρουάριο (εάν δεν υπάρξουν νέες εμπλοκές και καθυστερήσεις...), η θητεία του νέου CEO περιορίζεται σε λιγότερο από πέντε μήνες.
Δυνατότητα ανανέωσης ως τις 30 Ιουνίου 2020 τυπικά υπάρχει, αλλά οι ενδιαφερόμενοι για τη θέση γνωρίζουν ότι θα αναλάβουν ένα πολύ σοβαρό κίνδυνο, αφού δεν θα έχουν την παραμικρή βεβαιότητα ότι η θητεία θα ανανεωθεί, καθώς είναι γνωστό ότι η καρέκλα του CEO στο ΤΧΣ είναι... ηλεκτρική, ενώ πάνω από το Ταμείο συγκρούονται συνεχώς η κυβέρνηση, οι επόπτες της Φρανκφούρτης και οι θεσμοί των δανειστών.
Με αυτά τα δεδομένα, είναι απορίας άξιον ποιο στέλεχος με αξιοπρεπές βιογραφικό θα δεχόταν να θέσει υποψηφιότητα σε αυτή τη διαδικασία. Πολλοί στην αγορά «βλέπουν» νέο φιάσκο, που θα τραυματίσει όποιο κύρος έχει απομείνει στο ΤΧΣ, μετά τις ουκ ολίγες «περιπέτειες» των τελευταίων μηνών.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι το ΤΧΣ άλλαξε «κυνηγούς κεφαλών» σε αυτή τη διαδικασία: αντί της Korn Ferry, που είχε αναλάβει τον προηγούμενο διαγωνισμό, τώρα τις υποψηφιότητες θα εξετάσει η Stanton Chase (για την ακρίβεια, το γραφείο Βιέννης του διεθνούς ομίλου).
Θυμίζουμε ότι η Korn Ferry είχε ατυχήσει ήδη από τα πρώτα βήματα που είχε κάνει για την αναζήτηση αντικαταστάτη του Άρη Ξενόφου, καθώς είχε «διαρρεύσει» πρόωρα ότι είχε προτείνει ως καλύτερο υποψήφιο τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη της Πολωνίας, Κάρεν Μπέλκα.