Με κέρδη έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street με τους επενδυτές να εστιάζουν στην επαναλειτουργία της αμερικανικής οικονομίας.
Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο ανακοίνωσε τις φάσεις επανεκκίνησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο «Μεγάλο Μήλο» ξεκινώντας με πολύ συγκεκριμένους τομείς, όπως την οικοδομή, στις περιοχές που έχουν πληγεί λιγότερο από την πανδημία. Ο Κουόμο δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα, ωστόσο η καραντίνα στην Πολιτεία λήγει στις 15 Μαΐου. Ο κυβερνήτης είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι περιοχές όπου έχουν καταγραφεί λίγα κρούσματα και διαθέτουν αρκετές ελεύθερες νοσοκομειακές κλίνες μπορεί να ξανανοίξουν μετά την ημερομηνία αυτήν.
Μολονότι δεν έδωσε πολλές διευκρινίσεις, το περίγραμμα που αποκάλυψε ο Κουόμο κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, είναι το πιο λεπτομερές μέχρι σήμερα για το πώς θα αρχίσουν να χαλαρώνουν οι περιορισμοί για τις επιχειρήσεις και τους κατοίκους. Όπως είπε, κατανοεί τα αισθήματα των διαδηλωτών που ζητούν μια πιο γρήγορη επανεκκίνηση, όμως προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τον ιό. Υπενθύμισε μάλιστα ότι η ισπανική γρίπη του 1918 ήταν πιο θανατηφόρα κατά το δεύτερο κύμα της.
Πρώτη φάση
«Μπορούμε να το κάνουμε για μια σύντομη περίοδο, όχι όμως για πάντα», είπε ο Κουόμο, αναφερόμενος στην εντολή για καραντίνα που ισχύει από τα μέσα Μαρτίου. «Αλλά η επανέναρξη είναι πιο δύσκολη από το κλείσιμο», πρόσθεσε.
Στην πρώτη φάση μπορεί να ξεκινήσουν και πάλι η οικοδομή, η μεταποιητική βιομηχανία και επιλεγμένα καταστήματα λιανικής. Θα ακολουθήσουν, στη δεύτερη φάση, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τα μεσιτικά γραφεία και τα γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων ενώ στην τρίτη μπορεί να επαναλειτουργήσουν τα εστιατόρια, οι υπηρεσίες εστίασης γενικότερα και τα ξενοδοχεία. Στην τέταρτη και τελευταία φάση εντάσσονται οι χώροι ψυχαγωγίας και διασκέδασης και τα σχολεία.
Αξίζει να σημειώσουμε πως και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια ΓΚάβιν Νιούσομ ανέφερε ότι ορισμένα από τα καταστήματα λιανικής πώλησης θα έχουν την δυνατότητα από την Παρασκευή να παραδίδουν - με ορισμένους περιορισμούς - προϊόντα σε πελάτες.
Στο εταιρικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα α’ τριμήνου ανακοίνωσε η DuPont καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 84 σεντς και οι πωλήσεις στα 5,22 δισ. δολάρια ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη στα 73 σεντς και πωλήσεις στα 5,07 δισ. δολάρια.
Στις μάκρο ειδήσεις της ημέρας, το έλλειμμα των ΗΠΑ στο εμπόριο αγαθών διευρύνθηκε τον Μάρτιο στα 44,4 δισ. δολάρια. Οι εισαγωγές αγαθών διολίσθησαν 6,2% ενώ οι εξαγωγές βούτηξαν 9,6%. Τον Φεβρουάριο το έλλειμμα βρισκόταν στα 39,8 δισ. δολάρια. Παράλληλα, ο τομέας των υπηρεσιών στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία τον Απρίλιο, καθώς η πανδημία πάγωσε την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα. Ο δείκτης υπηρεσιών ISM διολίσθησε στις 41,8 μονάδες τον Απρίλιο από τις 52,5 τον Μάρτιο. Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε μέτρηση κάτω από το 50 καταδεικνύει συρρίκνωση του κλάδου.
Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,56% ή 133 μονάδες, στις 23.883, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,9% στις 2.868 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,13% στις 8.809 μονάδες.
Από πλευράς τίτλων- στον βιομηχανικό δείκτη- τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Pfizer (+2,7%) και UnitedHealth (+2,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι Boeing (-4,6%) και Walt Disney (-1,6%).
Στο αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI «εκτοξεύτηκε» 20,5% στα 24,56 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% στα 1.710 δολ./oz.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο δύο μονάδων βάσης στο 0,65%.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,0846 δολ. από 1,0905 την προηγούμενη μέρα.