Αγορές

Χάθηκαν 3,3 δισ. στις τράπεζες! Συνεχίζεται η πτώση των μετοχών


Η καταβύθιση των τραπεζικών μετοχών συνεχίζεται στο χρηματιστήριο, παρασύροντας στην πτώση βασικούς δείκτες και blue chips όλων των κλάδων. Το ψυχολογικό κλίμα επιδενώνεται στην αγορά, οι ανησυχίες εντείνονται και τα ερωτηματικά πληθαίνουν: Πόσο ακόμη θα διαρκέσει ο καθοδικός κύκλος και πού θα σταματήσει η συρρίκνωση των αποτιμήσεων; Είναι πράγματι τόσο σοβαρά τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών και τόσο αβέβαιες οι προοπτικές τους, ώστε να δικαιολογείται η μεγάλη απαξίωση;

Μέσα σε 4 μήνες - από τα μέσα Ιουλίου η συνολική χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών έχει μειωθεί κατά 3,3 δισ. ευρώ(!) και ο κλαδικός τους δείκτης έχει χάσει πάνω από 38%. Μικρότερες - αλλά σημαντικές απώλειες - καταγράφονται σε όλο το εύρος του ταμπλό.

Στα όρια ακραίας υπερβολής κινείται πλέον το ΧΑ, παραμένοντας την Παρασκευή για πέμπτη κατά σειρά συνεδρίαση σε πτωτική τροχιά. Δικαιολογίες ή πραγματικές αιτίες υπάρχουν και κάθε τόσο εμφανίζονται νέες. Τώρα η αγορά ανησυχεί για το τί θα γίνει με τις τράπεζες - πώς θα διευθετήσουν τα κόκκινα δάνεια, αν θα προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί, αν θα αναγκασθούν να αυξήσουν τις προβλέψεις για επισφάλειες, μήπως χρειασθούν τελικά ανακεφαλαιοποιήσεις.

 Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένει το ζήτημα των πλειστηριασμών, καθώς τραπεζίτες, αναλυτές, ΕΚΤ και ΔΝΤ προειδοποιούν ότι αν δεν δοθεί η δυνατότητα στις τράπεζες να εκποιήσουν τουλάχιστον μεγάλης αξίας ακίνητα, δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τους στόχους μείωσης κόκκινων δανείων και ενδεχομένως θα ανακύψει ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης τους.

Η αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Κομισιόν για  το ελληνικό ΑΕΠ είναι ένα ακόμη στοιχείο - ήσσονος σημασίας- που επιβάρυνε το χρηματιστηριακό κλίμα, ενώ πηγή αβεβαιότητας αποτελεί και η εν εξελίξει διαπραγμάτευση για την τρίτη αξιολόγηση.

Ομως, μετά από 5 ημέρες πτώσης οι βασικοί δείκτες του ΧΑ - και όλες οι τραπεζικές μετοχές - βρίσκονται πλέον  σε άκρως υπερπουλημένα επίπεδα. Υπάρχουν λοιπόν μεγάλες πιθανότητες για μία τεχνική αντίδραση, η ένταση και η διάρκεια της οποίας θα είναι ανάλογες με τις απώλειες  των τελευταίων εβδομάδων.

Προς το παρόν, φαίνεται ότι τα μεγάλα χαρτοφυλάκια επιλέγουν  στάση αναμονής. Η προσφορά  είναι πλέον περιορισμένη και η υποχώρηση των τιμών οφείλεται περισσότερο στην απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος. Επιφυλακτικότητα  προκαλεί και η επικείμενη (τη Δευτέρα) αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI της Morgan Stanley, που μπορεί να περιλαμβάνει και αλλαγές σε ελληνικές μετοχές.

Μετοχές και δείκτες

Στο πρώτο δίωρο της σημερινής συνεδρίασης επικράτησε συναλλακτική άπνοια και ο τζίρος ήταν πολύ μικρός. οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν σε τροχιά συνεχούς διολίσθησης, χωρίς να σημειωθεί η ουσιαστική ανοδική αντίδραση. Η εικόνα βελτιώθηκε λίγο στη συνέχεια, με αγοραστικές παρεμβάσεις από χαρτοφυλάκια που προσπάθησαν να στηρίξουν τις αποτιμήσεις τους.

 Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με +0,51%, έγραψε εν συνεχεία χαμηλό ημέρας -1,33% και τερμάτισε με απώλειες 0,95% στις 734,12 μονάδες. Βρίσκεται λοιπόν στην κόψη του ξυραφιού, ακριβώς επάνω στην βραχυχρόνια στήριξη όπου θα κριθεί ποιά κατεύθυνση θα πάρει βραχυχρόνια.

Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,90% στις 1.926,97 μονάδες.

Σε μεγαλύτερο εύρος διακύμανσης κινήθηκε ο τραπεζικός δείκτης: Πήγε από +1,34% μέχρι -2,80% και τερμάτισε στο κόκκινο, με απώλειες 1,20%

Από τις μετοχές του κλάδου, με θετικό πρόσημο έκλεισε μόνον Attica Bank, που κέρδισε 1,9%. Αμετάβλητη η Πειραιώς. Eurobank -2,5%, Εθνική -1,5%, Alpha -0,7%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips μόνον 3 μετοχές τερμάτισαν στο συν. Ξεχώρισαν τα ΕΛΠΕ με +2% (λόγω καλών αποτελεσμάτων 9μήνου και της ανακοίνωσης για διανομή προμερίσματος). Σαράντης +0,5%, Jumbo +0,3%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν: Lamda -6,8% (λόγω πληροφοριών ότι κάπου σκαλώνει πάλι το project του Ελληνικού), Ελλάκτωρ -2,4%, ΑΔΜΗΕ -2,2%, Βιοχάλκο και Grivalia -1,6%, ΔΕΗ και ΕΧΑΕ -1,5%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις