Αγορές

Χρηματιστήριο: Τώρα, ή... ποτέ


 Στην πιο κρίσιμη καμπή της φετινής πορείας του βρίσκεται το χρηματιστήριο. Μετά από τέσσερις μήνες απωλειών και επτά συναπτές πτωτικές συνεδριάσεις, η αντίδραση-ανάκαμψη είναι πλέον ζήτημα «ζωής και θανάτου». Αν δεν εκδηλωθεί άμεσα (σήμερα ή τη Δευτέρα), η αγορά θα βυθιστεί σε τέλμα και θα χρειασθεί πολλούς μήνες για να ορθοποδήσει – υπό την προϋπόθεση θετικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία και στις τράπεζες.

Ολοι οι δείκτες και τα βασικά blue chips βρίσκονται πλέον σε άκρως υπερπουλημένα επίπεδα, γεγονός που συνηγορεί τουλάχιστον σε μία τεχνική αντίδραση μεγάλου εύρους, η οποία μπορεί να έχει και χρονική διάρκεια,

Εύλογη νευρικότητα επικρατεί  στη σημερινή συνεδρίαση, που ξεκίνησε με μικρά κέρδη. Η έντονη συναλλακτική κίνηση και ο αυξημένος τζίρος (13 εκατ. ευρώ την πρώτη ώρα συναλλαγών) υποδηλώνουν δραστηριοποίηση ισχυρών χαρτοφυλακίων, που αξιοποιούν αγοραστικές ευκαιρίες, ή απλώς παρεμβαίνουν για να προστατεύσουν τις τοποθετήσεις τους.

Το δέλεαρ των τιμών και οι ενδείξεις

Οι τιμές αποτελούν δέλεαρ για αγορές, καθώς οι τραπεζικές μετοχές έχουν χάσει 45%(!) το τελευταίο τετράμηνο και 25% από τις αρχές Νοεμβρίου, ενώ πολλά βιομηχανικά blue chips  καταγράφουν σ’ αυτό το διάστημα απώλειες της τάξεως του 15%-20%.

Ο αντίλογος από πλευράς τεχνικών αναλυτών είναι ότι έχουν διασπασθεί διαδοχικές στηρίξεις και ότι υπάρχει πλέον ανοιχτός δρόμος για περαιτέρω υποχώρηση των τιμών, όσο κι αν αυτό φαίνεται ότι οδηγεί σε πλήρη απαξίωση και σε ακραίες στρεβλώσεις.

Δεν υπάρχει πάντως εμφανής λόγος για να συνεχισθεί η πτώση, καθώς όλα τα αρνητικά σενάρια – κυρίως για τις τράπεζες - έχουν προεξοφληθεί  και ενσωματώθηκαν  στις αποτιμήσεις.

 Το ακραίο σενάριο

Απομένει το πιο ακραίο σενάριο: Να μην κλείσει η αξιολόγηση, οι τράπεζες να χρειασθούν ανακεφαλαιοποίηση, να γίνουν πρόωρες εκλογές μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς. Το συντηρούν και το αναθερμαίνουν τα επιθετικά χαρτοφυλάκια που επιδίδονται σε υποτιμητική κερδοσκοπία, στρώνοντας το έδαφος για την επόμενη αλλαγή σκυτάλης στην ελληνική αγορά: Τα νέα κεφάλαια που πρόκειται να μπουν στο ΧΑ, πρέπει να βρουν ελκυστικές τιμές, να «ξεκινήσουν από χαμηλά» και να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις τοποθετήσεις τους χωρίς να «υπερθερμανθεί» η αγορά.

Την άποψη αυτή συμμερίζονται πολλοί αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν  τις εξελίξεις στο ΧΑ και την παρατεταμένη πτώση που έχει πάρει διαστάσεις ακραίας υπερβολής

Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν η εικόνα της αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση  δημιουργεί προσδοκίες για ανάσχεση της πτώσης.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται ανοδικά, καταγράφοντας κέρδη 0,75% στις 706,5 μονάδες. Η επόμενη  ισχυρή στήριξη εντοπίζεται στην περιοχή των 690 μονάδων,. Σημαντική για την περαιτέρω πορεία της αγοράς είναι η ανάκτηση των 725 μονάδων.
Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο περίπου  1%, στις 1.848 μονάδες.

Κατά 1,8% ενισχύεται ο τραπεζικός δείκτης. Προηγείται η Eurobank με +3,4%. Alpha +2,2%, Πειραιώς +1%, αμετάβλητη η Attica Bank, Εθνική -0,4%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Ελλάκτωρ και Σαράντης κερδίζουν περίπου 2,5%, ΕΧΑΕ και Motor Oil +1,6%, OTE, Coca-Cola και Jumbo +0,8%.
Στον αντίποδα ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Φουρλής  -1%, ΑΔΜΗΕ και Μυτιληναίος -0,5%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις