Πολιτική

Χρυσός και πετρέλαιο, οι πιο καυτές επενδύσεις της τελευταίας δεκαετίας


Ποιες ήταν οι πιο καυτές επενδύσεις της τελευταίας δεκαετίας; Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Το σίγουρο όμως είναι ότι , στην λίστα των πρωταθλητών περιλαμβάνεται ο χρυσός και το πετρέλαιο. Ποια ήταν τα στοιχεία εκείνα που συνέβαλλαν για αυτές τις υπεραξίες ή τις αντίστοιχες μεγάλες ζημιές;

Χρυσός

Οι επενδυτές αγοράζουν χρυσό ως αντιστάθμιση είτε στον πληθωρισμό είτε  σε οικονομική ή πολιτική κρίση. Πολλοί επίσης επενδύουν σε χρυσό για να προστατευθούν από την υποτίμηση ενός νομίσματος. Σε κάθε περίπτωση η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης είναι η βασική αιτία της αύξησης των τιμών. Στην περίπτωση του χρυσού ή αγορά βρέθηκε σε περιβάλλον υψηλής ζήτησης. Πάρτε για παράδειγμα την αυξημένη ζήτηση για αγορά κοσμημάτων που έχει προέλθει από τις αναδυόμενες οικονομίες και κυρίως από την Ινδία και την Κίνα. Δεν θα πρέπει να υποτιμάται όμως και η προσδοκία που λειτουργεί πολλές φορές ως «αεροπλανάκι». Καθώς όλο και περισσότεροι επενδυτές στρέφονται στον χρυσό , τόσο η συγκεκριμένη επένδυση αναδεικνύεται από τα ΜΜΕ και αυτό δημιουργεί με την σειρά του νέα αύξηση της ζήτησης. Μία τέτοια συμπεριφορά είναι το «λίπασμα» για πιθανές «φούσκες» .

Πετρέλαιο

Η θεμελιώδης παραδοχή για επενδύσεις σε πετρέλαιο βασίζεται στην αυξημένη ζήτηση ενέργειας, από την Κίνα, την Ινδία και τις άλλες αναδυόμενες οικονομίες. Αυτή η αυξημένη ζήτηση είναι δύσκολο βραχυπρόθεσμα να καλυφτεί από τους παραγωγούς πετρελαίου. Κάποιοι επίσης έχουν προβλέψει ότι η προσφορά πετρελαίου στον κόσμο έχει κορυφωθεί και για το λόγο αυτό οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου είναι αναπόφευκτες. Οι πρόσφατες εξελίξεις με την κατακόρυφη πτώση της τιμής που σημειώθηκε σε περιόδους μείζονος γεωπολιτικής αστάθειας ήταν ένα μάθημα για εκείνους που πιστεύουν ότι το διεθνές πολιτικό περιβάλλον μπορεί να είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την διαμόρφωση των τιμών. Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει την πτώση της ζήτησης απο την Κίνα και τις άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες αλλά το δίχως άλλο είναι παράδοξο οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία αντί να υπερασπίζονται τις τιμές προσαρμόζοντας την παραγωγή τους προχωρήσουν σε αύξηση των  ποσοτήτων πετρελαίου. Οι ερμηνείες που δόθηκαν πολλές. Άλλες απο αυτές έκαναν βασίστηκαν σε σενάρια γεωπολιτικής , άλλες σε ένα εξοντωτικό πόλεμο μεταξύ ανταγωνιστών-σημερινών και επίδοξων- και άλλες έμπλεκαν τον "μαύρο χρυσό" με την πολιτική. Και έτσι φτάνουμε στην τρίτη εκδοχή.

Η Τρίτη εκδοχή

Ένας άλλος λόγος που μπορεί να ερμηνεύσει την αύξηση και την πτώση της τιμής του χρυσού και του πετρελαίου είναι η ευκολία με την οποία οι επενδυτές έχουν πρόσβαση στην επένδυση. Αυτό συμβαίνει γιατί η χρηματοοικονομική βιομηχανία έχει δημιουργήσει πολλά προϊόντα (αμοιβαία κεφάλαια, συμβόλαια κα) που ακολουθούν τις τιμές των δύο αυτών προϊόντων. Πολλά μάλιστα από αυτά, διαπραγματεύονται στα διεθνή χρηματιστήρια γεγονός που καθιστά την πορεία ρευστή.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις