Οικονομία

104.945 νέοι άνεργοι τον Νοέμβριο -Συνολικά 1.153.434 στις λίστες του ΟΑΕΔ


Μεγάλη αύξηση της ανεργίας και δραματική επιδείνωση συνθηκών στην αγορά εργασίας σημειώθηκε τον Νοέμβριο, με την κορύφωση του δεύτερου κύματος πανδημίας και τη λήψη αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία επιχειρήσεων και στις μετακινήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, τον περασμένο μήνα προστέθηκαν στις λίστες του 104.945 άνεργοι που αναζητούσαν δουλειά και ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ανήλθε σε 1.153.434

Σε μηνιαία βάση (σε σχέση με τον Οκτώβριο) ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 10,5%. Σε σύγκριση με τον περυσινό Νοέμβριο, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που έψαχναν δουλειά ήταν 70.518 περισσότεροι (+6,4% σε ετήσια βάση).

Αντιστράφηκε έτσι η θετική εικόνα που είχε δημιουργηθεί το γ' τρίμηνο του έτους (περίοδος Ιουλίου-Σεπτεμβρίου), όταν - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ - το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε σε 16,2%, παρουσιάζοντας μείωση:

- Κατά 0,5% σε σχέση  με το δεύτερο τρίμηνο του έτους, που ήταν 16,7%

- Κατά 0,2%  σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο (16,4%).

Εκτιμάται ότι τον Δεκέμβριο, με την αυστηροποίηση των μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας και το κλείσιμο χιλιάδων καταστημάτων, το ποσοστό πραγματικής ανεργίας εκτινάχθηκε στα ύψη. Ο αριθμός ανέργων θα εμφανίζεται βέβαια πολύ μικρότερος στα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΟΑΕΔ, καθώς χιλιάδες άτομα που βρέθηκαν εκτός εργασίας δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να εγγραφούν ως άνεργοι.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα