Τράπεζες

2,5 δισ. σε ΜμΕ από την Αναπτυξιακή Τράπεζα- Γιατί κόβονται 1 στις 4 επιχειρήσεις


Σημαντικό ποσοστό ΜμΕ υποβάλλουν αιτήσεις χρηματοδότησης χωρίς να διαθέτουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα

Με μεγάλη επιτυχία υλοποιούνται τα προγράμματα φθηνής χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB), που έχουν ήδη συγκεντρώσει αιτήσεις 2,5 δισ. στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Πάντως, περισσότερες από μία στις τέσσερις ΜμΕ «κόβονται» από τα φθηνά δάνεια επειδή δεν έχουν φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα.

Μιλώντας σήμερα στο συνέδριο FinForum 2023, η διευθύνουσα σύμβουλος της HDB, Αθηνά Χατζηπέτρου, αναφέρθηκε στην επιτυχία της πλατφόρμας Know Your Client (KYC), μέσω της οποίας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για τα χρηματοδοτικά προγράμματα και να γίνεται ένας αρχικός έλεγχος της οικονομικής τους κατάστασης, πριν φθάσουν τα αιτήματα στις τράπεζες.

Όπως τόνισε, σε 3,5 μήνες λειτουργίας της πλατφόρμας KYC υπάρχουν αιτήσεις για 2,5 δισ. ευρώ από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το 90% των οποίων έχουν κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ. Συνολικά, επισήμανε, η HDB έχει συμβάλει με χρηματοδοτήσεις 7,5 δισ. ευρώ στην κάλυψη του επενδυτικού κενού της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα από τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ως τώρα, φαίνεται ότι ένας αρκετά σημαντικός αριθμός ΜμΕ «κόβονται» από τις χρηματοδοτήσεις. Το 20% όσων ζητούν χρηματοδότηση δεν έχουν φορολογική ενημερότητα, ενώ το 6% δεν διαθέτουν ασφαλιστική ενημερότητα, ανέφερε η κ. Χατζηπέτρου. Το 20% των επιχειρήσεων παρουσίαζαν αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα.

Η πλειονότητα των επιχειρήσεων που έχουν ζητήσει χρηματοδότηση ανήκουν στην κατηγορία των πολύ μικρών. Ειδικότερα, το 81% των ΜμΕ απασχολούν έως 10 άτομα.

Η ζήτηση για το πρόγραμμα Δάνεια Ρευστότητας Επιχειρήσεων (Liquidity Co-Financing Loans), με συνολικά διαθέσιμα δανειακά κεφάλαια ύψους έως 600 εκατ. ευρώ για χρηματοδοτήσεις κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ξεπέρασε τις προσδοκίες, καθώς σε ελάχιστο χρόνο υποβλήθηκαν αιτήσεις που κάλυψαν πλήρως το σύνολο του προσφερόμενου ποσού των 600 εκατ.

Η διοίκηση της HDB επανεξετάζει αυτή την περίοδο τα προγράμματα και τα κονδύλια που έχει στη διάθεσή της, για να βρει νέα κεφάλαια, ώστε να ανοίξει και πάλι το πρόγραμμα για τα φθηνά δάνεια κεφαλαίου κίνησης, καθώς αποδείχθηκε ότι είναι με μεγάλη διαφορά το πιο δημοφιλές στις επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν μεγάλες ανάγκες ρευστότητας και υψηλά επιτόκια δανεισμού από τις τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι σε αυτό το πρόγραμμα η επιδότηση επιτοκίου εφαρμόζεται αποκλειστικά και μόνο για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν λάβει ξανά χρηματοδότηση/ ενίσχυση από πρόγραμμα της HDB. Στόχος των δανείων είναι η διευκόλυνση της ομαλής λειτουργίας του συναλλακτικού κυκλώματος των επιχειρήσεων καθώς και η αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους υπό τις παρούσες έκτακτες συνθήκες της αγοράς (αύξηση ενεργειακών δαπανών, τιμές πρώτων υλών, πληθωριστικές πιέσεις) και η προστασία των θέσεων εργασίας. Η διάρκεια των δανείων είναι από 2 έως 5 έτη, και το ύψος του δανείου ανέρχεται από 10.000 € έως 1.500.000 ευρώ. Επίσης, δίνεται δυνατότητα αξιοποίησης περιόδου χάριτος για τα 2 πρώτα έτη.

Τα άλλα δύο προγράμματα που «τρέχουν» μέσα από το KYC είναι:

  • Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια (Green Co-Financing Loans) με συνολικά διαθέσιμα δανειακά κεφάλαια ύψους έως 500 εκατ. € για χρηματοδοτήσεις επενδυτικού σκοπού σε ΜμΕ που υλοποιούν επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης, ανάπτυξης παρόχων green services,  ανάπτυξης δικτύων φόρτισης αυτοκινήτων τεχνολογίας χαμηλών ρύπων (ηλεκτροκίνητων ή υδρογόνου) καθώς και επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με απώτερο στόχο την μείωση των εκπομπών και την προστασία του περιβάλλοντος. Η διάρκεια των δανείων θα είναι από 2 έως 10 έτη και το ύψος αυτών θα κυμαίνεται από 80.000 € έως 8.000.000 €. Δίνεται δυνατότητα αξιοποίησης περιόδου χάριτος για τα 2 πρώτα έτη.
  • Δάνεια Ψηφιακής Αναβάθμισης (Digitalization Co-Financing Loans) με συνολικά διαθέσιμα δανειακά κεφάλαια ύψους έως 250 εκατ. € για χρηματοδοτήσεις επενδυτικού σκοπού σε ΜμΕ, για την υλοποίηση επενδύσεων ψηφιοποίησης και ψηφιακής αναβάθμισης των εργασιών/δραστηριοτήτων τους, με στόχο της αύξηση της παραγωγικότητας τους, τη μεγέθυνσή τους και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η διάρκεια των δανείων θα είναι από 2 έως 10 έτη, το δε ύψος αυτών ανέρχεται από 25.000 € έως 1.000.000 €. Δίνεται δυνατότητα αξιοποίησης περιόδου χάριτος για τα 2 πρώτα έτη.      
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις