Οικονομία

310 τρισ. το παγκόσμιο χρέος! IIF: «Τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα»


Τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα και διαρκή απειλή για την οικονομική σταθερότητα αποτελεί το συνεχώς διογκούμενο παγκόσμιο χρέος, το οποίο υπολογίζεται τώρα σε 310 τρισ. δολάρια.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), διαμηνύοντας προς κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες ότι πρέπει να λάβουν επειγόντων μέτρα για την αντιμετώπιση του. Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο διευθύνων σύμβουλος του IIF Tim Adams τόνισε ότι «υπάρχει πρόβλημα χρέους σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε τα υψηλότερα επίπεδα χρέους στη σύγχρονη ιστορία εν καιρώ ειρήνης. Αφορά επιχειρήσεις, νοικοκυριά, κυβερνήσεις και περιφέρειες».

Απευθύνοντας έκκληση προς τους αρμόδιους αξιωματούχους να το διευθετήσουν, είπε ότι το πρόβλημα υπάρχει σχεδόν σε όλλε τις χώρες του ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της ΕΕ.

«Έχουμε έλλειμμα 7% του ΑΕΠ. Χρειαζόμαστε σταθερότητα και πρέπει να προσέξουμε πώς θα βάλουμε σε τάξη τα δημοσιονομικά μας», συμπλήρωσε.

Ερωτώμενος για τον πιθανό αντίκτυπο των υψηλών επιπέδων χρέους ενόψει επικείμενης μείωσης του κόστους δανεισμού από τις κεντρικές τράπεζες, ο Adams δήλωσε ότι «έχει σημασία λόγω δημογραφικού. Έχουμε πληθυσμό που γερνά σε τόσο πολλά μέρη του κόσμου, από την Κίνα μέχρι την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Οφείλουμε να έρθουμε αντιμέτωποι με το υψηλό χρέος που εκκρεμεί. Αυτό γίνεται μόνο σε καιρό ειρήνης», τόνισε.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα