Αγορές

8 δισ. από τις αγορές θέλει να αντλήσει η Ελλάδα το 2023 – Πάει για τη νέα χρονιά το πράσινο ομόλογο


Με τις αποδόσεις των ομολόγων να έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, αλλά και τις δανειακές ανάγκες να έχουν περιοριστεί, το οικονομικό επιτελείο και ο ΟΔΔΗΧ θέτουν χαμηλά τον πήχη των εξόδων στις αγορές και των εκδόσεων για το 2023. Η… εγκράτεια άλλωστε έχει ξεκινήσει από το 2022, όπου με εξαίρεση την έκδοση 10ετούς και ενός 5ετούς κρατικού ομολόγου, η Ελλάδα περιόρισε τη δράση της κυρίως σε επανεκδόσεις ομολόγων, με στόχο να αντλήσει ρευστότητα σε επιλεγμένα σημεία της καμπύλης των αποδόσεων.

Για την ερχόμενη χρονιά, το 2023 το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει να αντλήσει έως και 8 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2023 μέσω νέων βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων εκδόσεων. Αυτό δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου οι οποίοι υποστήριξαν ότι «οι δανειακές μας ανάγκες για το επόμενο έτος είναι περιορισμένες, ειδικά μετά την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων GLF».

Η Ελλάδα που έχει συγκεντρώσει περίπου 8 δις.ευρώ από εκδόσεις και επανεκδόσεις ομολόγων μέχρι στιγμής το 2022, σκοπεύει να αποπληρώσει πρόωρα 2,7 δισ. ευρώ διμερών δανείων της (GLF) λήξης 2023, που οφείλονται σε χώρες της ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης της χώρας.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους που μίλησαν στο Reuters, η έκδοση του «πράσινου» ομολόγου μετατίθεται για το 2023. «Δεν θέλαμε να προχωρήσουμε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα εν μέσω μίας τόσο ασταθούς αγοράς. Θα το κάνουμε το επόμενο έτος», επισήμαναν στο Reuters οι Έλληνες αξιωματούχοι.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα