«Τώρα μπορούμε να συμφωνήσουμε με τους δανειστές μας ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής για το χώρο του φαρμάκου. Πιστεύω ότι αυτές τις μέρες θα καταλήξουμε σε μία κοινά αποδεκτή λύση με τους θεσμούς» τόνισε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός στην ομιλία του στο συνέδριο «The Futute of Healthcre in Greece» που γίνεται σήμερα στο ξενοδοχείο Intercontinental στην Αθήνα.
Αναφερόμενος στο καυτό θέμα των ημερών, αυτό της φαρμακευτικής πολιτικής, ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι τελευταία έγινε μεγάλη συζήτηση για το θέμα καθώς η μέχρι τώρα πολιτική ήταν αδιέξοδη.
Επεσήμανε επίσης, ότι μέσα στο 2017 θα γίνουν βήματα για ένα αξιόπιστο μηχανισμό αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας που λείπει από τη χώρα μας και θα θεσπιστεί ένα δικαιότερο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης των νέων φαρμάκων, ενώ παράλληλα πρέπει να αυξηθεί η διείσδυση των γενοσήμων.
Ο υπουργός Υγείας, τόνισε ότι οι Κασσάνδρες της καταστροφής του δημόσιου συστήματος υγείας θα διαψευστούν. Όπως είπε, η Ελλάδα είναι μία χώρα υγειονομικά ασφαλής και οι παλιές παθογένειες που ναρκοθέτησαν το σύστημα υγείας αναδιοργανώνονται. «Κινηθήκαμε στην κατεύθυνση στην ηθικοποίηση και αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας. Οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών της χώρα» τόνισε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, «Στην Ευρώπη μετά το BREXIT βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι με πολλές πολιτικές συγκρούσεις. Στην χώρα μας θέλουμε να κλείσουμε σύντομα την εκκρεμότητα της αξιολόγησης». Ενώ παραδέχθηκε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της λιτότητας στην υγεία είναι αδιαμφισβήτητη. Η φτωχοποίηση της κοινωνίας προκάλεσε κοινωνικές ανισότητες στην πρόσβαση των υπηρεσιών υγείας. Η κάλυψη των ανασφάλιστων ασθενών νομοθετήθηκε για την άρση αυτών των ανισοτήτων.
Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την υγεία καταγράφεται μία αντιστροφή της αρνητικής τάσης του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία από το 4,7% του ΑΕΠ το 2014 πήγαμε στο 6,2% για το 2015 και το 2016.