Χρηστικά

Αδήλωτα τετραγωνικά: Έρχεται νέα ρύθμιση με υψηλότερα πρόστιμα


Μια νέα ρύθμιση, που θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, για τα αδήλωτα τετραγωνικά των ακινήτων στους δήμους, σχεδιάζει η κυβέρνηση. Η τελευταία εκτιμά ότι το μέτρο (ισχύουσα ρύθμιση) στέφθηκε με επιτυχία, καθώς έφερε σημαντική αύξηση εισπράξεων από τέλη στους δήμους, απήλλαξε τους δημότες από προσαυξήσεις και πρόστιμα, ωστόσο, χρήζει αναβάθμισης.

Για την ακρίβεια, η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, προσανατολίζεται να δημιουργήσει ένα μόνιμο μηχανισμό για τα αδήλωτα τετραγωνικά, μια ανοιχτή πλατφόρμα όπου ο πολίτης που καθυστέρησε να τα δηλώσει, να μπορεί να το πράξει ανά πάσα στιγμή, με το ανάλογο κόστος. Αυτό σημαίνει ότι τα πρόστιμα που θα καλείται να πληρώσει, για την καθυστέρηση, θα είναι υψηλότερα από τα μέχρι πρότινος, γεγονός που θα αποτελεί μία από τις ειδοποιούς διαφορές σε σχέση με το ισχύον «καθεστώς».

«Αυτός που καθυστερεί να τα δηλώσει, δεν θα πρέπει να είναι ακριβώς στην ίδια μοίρα μ’ αυτόν που έσπευσε και τα τακτοποίησε στην αρχή. Θα δημιουργήσουμε ένα μόνιμο μηχανισμό, που όμως δεν θα αδικεί τον συνεπή πολίτη», δήλωσε χαρακτηριστικά  ο κ.Πέτσας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Τι ισχύει

Η ισχύουσα ρύθμιση για όσους υπέβαλλαν εκπρόθεσμες δηλώσεις για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους στους δήμους,, λαμβάνοντας επί της ουσίας μια δεύτερη ευκαιρία που ενεργοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2021 προέβλεπε τα εξής:

  • Απαλλαγή από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών, προστίμων και προσαυξήσεων (που φθάνουν μέχρι και το 200%) για χρονικές περιόδους πριν το 2020. 
  • Καταβολή πρόσθετων ποσών των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα, για την περίοδο από την 1η/1/2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης προσαυξημένα κατά ποσοστό 20%.

Μέσω της διασύνδεσης, με το Taxisnet, η εφαρμογή υπολογίζει και το ποσό των φόρων και τελών, καθώς και των προσαυξήσεων 20% που αναλογούν στην περίοδο από την 1η/1/2020 μέχρι την ημερομηνία υποβολής της διορθωτικής δήλωσης.

Η καταβολή γίνεται τμηματικά έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις, όπως ισχύει και για την αρχική ρύθμιση. Το ελάχιστο όριο κάθε μηνιαίας δόσης, πλην της τελευταίας, είναι τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα. Δηλαδή για να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση, θα πρέπει να πληρωθούν τα συγκεκριμένα ή να ενταχθούν σε ρύθμιση η οποία και θα τηρηθεί. Αναφορικά με το ποσοστό της προσαύξησης, ορίστηκε σε 20% ενώ σημειώνεται ότι το αρχικό ήταν 100%-200%.

Για τους ιδιοκτήτες ουδέποτε ηλεκτροδοτηθέντων κτισμάτων οι οποίοι θα τα δηλώσουν για πρώτη φορά στους Δήμους, ισχύει πλήρης απαλλαγή από όλους τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη μέχρι και την 31η-12-2019 για τις περιόδους από την 1η-1-2020 και μετά θα πρέπει να πληρώσουν μόνο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.).


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα