Η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη συνεχίζει να μοιάζει «θολή» και αδύναμη, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να κινείται οριακά πάνω από το όριο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Ο μεγάλος βραχνάς για την οικονομική δραστηριότητα παραμένει η παρατεταμένη πτώση στον τομέα της μεταποίησης, ενώ η εικόνα του Φεβρουαρίου ήταν μάλλον απογοητευτική και για τον τομέα των υπηρεσιών που εκπλήρωσε τις προσδοκίες για περαιτέρω ανάπτυξη. Συνολικά για τον Φεβρουάριο ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών(PMI) της HCOB για την ευρωζώνη, που καταρτίζεται από την S&P Global παρέμεινε σταθερός στις 50,2 μονάδες, όπως και τον Ιανουάριο, οριακά πάνω από το όριο των 50 μονάδων.
Παράλληλα, ωστόσο, προέκυψε και μια θετική εξέλιξη που αφήνει ελπίδες ότι η Ευρωζώνη θα επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξής τους τους επόμενους μήνες. Ο μεγάλος «ασθενής» της Ευρωζώνης, η γερμανική οικονομία, κατέγραψε άνοδο της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα τον Φεβρουάριο. Για την ακρίβεια ο σύνθετος δείκτης παραγωγής PMI διαμορφώθηκε στις 51,0 μονάδες τον Ιανουάριο, από 50,5 που είχε έναν μήνα πριν, αναρριχόμενος στο υψηλότερο σημείο το τελευταίο 9μηνο.
Οι εξελίξεις στο γεωπολιτικό μέτωπο της Ουκρανίας και τα σενάρια περί τερματισμού του πολέμου, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη αισθητή βελτίωση του κλίματος στη γερμανική οικονομία. Σε κάθε περίπτωση οι θετικές ενδείξεις που έρχονται από το Βερολίνο, είναι ενθαρρυντικό σημάδι για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Η εικόνα σε μεταποίηση και υπηρεσίες
Σ’ ό,τι αφορά στους επιμέρους δείκτες, ο δείκτης PMI για τη μεταποιητική βιομηχανία, ο οποίος βρίσκεται κάτω από τις 50 μονάδες εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, βελτιώθηκε, ωστόσο, στις 47,3 από 46,6 μονάδες.
Ο δείκτης PMI για τον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών υποχώρησε στις 50,7 από 51,3 μονάδες τον Ιανουάριο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες της δημοσκόπησης του Reuters για άνοδο στις 51,5 μονάδες.
Η ζήτηση για υπηρεσίες μειώθηκε και μέρος της δραστηριότητας σημειώθηκε λόγω της ολοκλήρωσης προηγούμενων παραγγελιών. Ο δείκτης ανεκτέλεστων εργασιών στον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στις 46,7 από 48,0 μονάδες, τη χαμηλότερη τιμή του από τα τέλη του 2020, όταν ο κόσμος βρισκόταν στη δίνη της πανδημίας COVID-19.