Επιχειρήσεις

Aegean: Ζημιές 300 εκατ., τζίρος -70%, «πράσινο φως» για ΑΜΚ


Εχοντας φορτωθεί ζημίες 300 εκατ. ευρώ στην τελευταία χρήση, με απώλεια τζίρου 70% (-900 εκατ. ευρώ) λόγω της πανδημίας, η Aegean προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία έχει τεθεί ως προϋπόθεση για να λάβει κρατική ενίσχυση 120 εκατ. ευρώ.

 Σε έκτακτη σημερινή Γενική Συνέλευση οι μέτοχοι της εταιρείας εξουσιοδότησαν εν λευκώ τη διοίκηση να αποφασίσει για το ποσό της ΑΜΚ, τους όρους της και τον χρόνο που θα πραγματοποιηθεί. Ολα αυτά θα καθοριστούν σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και τις προοπτικές που θα διαμορφωθούν στον κάδο αερομεταφορών τους επόμενους μήνες.

Η εξουσιοδότηση της ΓΣ δίνει στη διοίκηση της εταιρείας τη δυνατότητα να αποφασίσει ΑΜΚ μεγαλύτερη των 60 εκατ. ευρώ, με ολική ή μερική κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων και με συμμετοχή ειδικών επενδυτών - θεσμικών χαρτοφυλακίων ή επιχειρήσεων του κλάδου.

Επισημαίνεται ότι έναντι της ενίσχυσης των 120 εκατ. που θα χορηγήσει, το Δημόσιο δεν θα αποκτήσει μετοχική συμμετοχή στην εταιρεία, αλλά θα λάβει μόνον warrants - δηλαδή "δικαιώματα αγοράς μετοχών", που θα αντιστοιχούν σε έως 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου.

Οι απώλειες και η στήριξη

Αναφερόμενος στο θέμα ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean Δημήτρης Γερογιάννης επισήμανε ότι σε όλο τον κόσμο τα κράτη πρόσφεραν στις αεροπορικές εταιρείες ενισχύσεις. Στην ΕΕ έφθασαν τα 35 δισ. ευρώ, ενώ στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 70 δισ. δολ.

Η στήριξη της Aegean από το Δημόσιο για τη μερική αποκατάσταση ζημιών ήταν απαραίτητη και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο. Προβλέπει ότι το Δημόσιο θα παράσχει 120 εκατ. ευρώ, υπό τον όρο ότι θα πραγματοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου 60 εκατ. ευρώ, που θα καλυφθεί από  ιδιώτες μετόχους.

Οσον αφορά την οικονομική κατάσταση και τις επιδόσεις της εταιρείας, ο κ. Γερογιάννης είπε ότι η κρίση της πανδημίας προκάλεσε βαριές απώλειες στην Aegean: Χάθηκε τζίρος 900 εκατ. ευρώ το 2020 και οι ζημιές προσέγγισαν τα 300 εκατ. ευρώ προ φόρων (230 εκατ. μετά από φόρους).

Οι προοπτικές

Ο κ. Γερογιάννης εξέφρασε την εκτίμηση και το 2021 θα είναι ένα αρκετά δύσκολο έτος για την Aegean, ενώ η επιστροφή στην κανονικότητα αναμένεται από το 2022.

Όπως τόνισε, οι εμβολιασμοί δίνουν προοοπτική ανάκαμψης. Υπάρχει όμως αβεβαιότητα για την ταχύτητα ανάκαμψης της ζήτησης, η οποία θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στους εμβολιασμούς. «Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Μέσα στο 2021 θα σημειωθεί ανάκαμψη και η ομαλοποίηση αναμένεται το 2022», είπε

Ο πρόεδρος της εταιρείας Ευτύχης Βασιλάκης αναφέρθηκε στην αύξηση κεφαλαίου, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να διατηρηθεί ευελιξία, ώστε οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν σε συνάρτηση με ό,τι θα συμβεί τους επόμενους δύο μήνες. Γι αυτό το διοικητικό συμβούλιο έλαβε εξουσιοδότηση από τους μετόχους, προκειμένου να καθορίσει το ύψος της και όσα αφορούν τα δικαιώματα συμμετοχής των μετόχων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα