Οικονομία

"Αφαίμαξη" 789 εκατ. στην αγορά- Οι τράπεζες πήραν αντί να δώσουν -Αύξηση καταθέσεων


Αντί να "αιμοδοτήσουν" την οικονομία με φρέσκο χρήμα, οι τράπεζες πραγματοποίησαν "αφαίμαξη" τον Απρίλιο, εισπράττοντας από δόσεις και λήξεις δανείων περισσότερα απ΄ όσα έδωσαν σε νέα δάνεια - κι ενώ οι καταθέσεις αυξάνονταν.

  • Τα υπόλοιπα των συνολικών χορηγήσεων στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν τον προηγούμενο μήνα κατά 789 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι η διαφορά μεταξύ εισπράξεων από δάνεια και νέων χορηγήσεων

Στο ίδιο διάστημα οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 384 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας την ρευστότητα των τραπεζών

  • Η μεγαλύτερη "αφαίμαξη" έγινε στις επιχειρήσεις, προς τις οποίες η μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 730 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο - δηλαδή οι τράπεζες εισέπραξαν από πληρωμές δόσεων και εξοφλήσεις δανείων 730 εκατ. περισσότερα απ' όσα έδωσαν σε δάνεια.

Πάντως τα νούμερα ενδέχεται να παραπλανούν, καθώς το τελικό αποτέλεσμα (θετική ή αρνητική ροή) μπορεί να διαμορφώνεται από τις κινήσεις λίγων μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες τους τελευταίους μήνες όχι μόνον έχουν περιορίσει τις δανειακές τους ανάγκες, αλλά εξοφλούν πρόωρα και παλαιότερο δανεισμό τους.

Αρνητική ήταν επίσης η χρηματοδότηση προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τις ατομικές επιχειρήσεις: Πήραν σε νέα δάνεια 26 εκατ. ευρώ λιγότερα απ' όσα έδωσαν στις τράπεζες σε δόσεις και εξοφλήσεις δανείων

Τα νοικοκυριά δανείστηκαν τον Απρίλιο 34 εκατ. ευρώ λιγότερα από όσα πλήρωσαν στις τράπεζες έναντι δανειακών τους υποχρεώσεων.

Αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι υπέστησαν "αφαίμαξη".΄Μπορεί να οφείλεται στη βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης. Αυτό δείχνουν τουλάχιστον τα στοιχεία για την εξέλιξη των καταθέσεων.

Από νοικοκυριά η αύξηση καταθέσεων

Οι συνολικές καταθέσεις αυξήθηκαν τον Απρίλιο κατά 135 εκατ. ευρώ, αν και ο δημόσιος τομέας όχι μόνον δεν πρόσθεσε ούτε ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς του, αλλά "τράβηξε" 249 εκατ. ευρώ σε ένα μήνα.

Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 384 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό μόνο 36 εκατ. προήλθαν από επιχειρήσεις. Η μεγάλη αύξηση έγινε από τα νοικοκυριά, που πρόσθεσαν τον Απρίλιο στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους 348 εκατ. ευρώ..

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα