Το χρηματιστήριο δεν σταματά να «σπάει» το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, να κατακτά τη μία κορυφή μετά την άλλη. Σε μια ημέρα όπου τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι «μουδιασμένα» και μάλλον αμήχανα, επιχειρώντας να αναλύσουν-εκτιμήσουν τις γεωπολιτικές οικονομικές προεκτάσεις της επικείμενης συνάντησης Τραμπ-Πούτιν, η εγχώρια αγορά «σκαρφάλωσε» πάνω από 2.100 μονάδες, σημειώνοντας άλλο ένα ρεκόρ 15ετίας.
Μόλις μια εβδομάδα μετά την ανάκτηση των 2.000 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε ξανά τον… εαυτό του, πιάνοντας τις 2.106 μονάδες και καταγράφοντας ισχυρά κέρδη 1,74%. Σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς αυξήθηκε σήμερα κατά 2,7 δισ. Αξιοσημείωτο δεν είναι μόνο το συνεχιζόμενο ανοδικό σερί (για έκτη συνεδρίαση) αλλά και το γεγονός ότι αυτό συνοδεύεται από ιδιαιτέρως αυξημένο τζίρο, παρότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού.
Το χρηματιστήριο κινήθηκε και σήμερα αυτόνομα, χωρίς να επηρεαστεί από το κλίμα αβεβαιότητας που επηρέασε τις ευρωπαϊκές αγορές και είχε ως αγορές το τετ α τετ της ερχόμενης Παρασκευής ανάμεσα σε Τραμπ και Πούτιν. Η ελληνική αγορά πραγματοποίησε ένα ακόμη ράλι, με τις μετοχές των Metlen (+7,19%) και Aegean (+8%), που κατέγραψαν νέα ιστορικά ρεκόρ, να δίνουν ισχυρή ώθηση. Βασικός αρωγός και οι τράπεζες (+1,14%) όπως επίσης και άλλα blue chips.
Στο επίκεντρο η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των διεθνών αγορών είναι ασφαλώς η συνάντηση στις 15 Αυγούστου ανάμεσα σε Τραμπ και Πούτιν με αντικείμενο τον πόλεμο της Ουκρανίας. Οι διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο δίνουν και παίρνουν, με τους Ευρωπαίους-που έως τώρα μένουν εκτός νυμφώνος από τις εξελίξεις- να πιέζουν για συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Η εικόνα στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές είναι κυρίως αρνητική, με τον γερμανικό δείκτη DAX να υποχωρεί -0,58%, τον βρετανικό δείκτη FTSE 100 να κερδίζει +0,32% και τον γαλλικό CAC 40 να χάνει -0,57%.
Μετοχές και δείκτες
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.106,24 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,74%, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 225,581 εκατ.ευρώ.
Είναι το υψηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 29ης Μαρτίου 2010 (2.137,37 μονάδες). Από τις αρχές του 2025 ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 43,31%.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,78%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,10%.
Καμία μετοχή από την υψηλή κεφαλαιοποίηση δεν έκλεισε σε αρνητικό έδαφος, ενώ την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Aegean Airlines (+8,01%), της Metlen (+7,19%), των ΕΛΠΕ (+4,14%), της Viohalco (+3,37%), της Motor Oil (+2,30%) και της Alpha Bank (+2,11%).
Ανοδικά κινήθηκαν 83 μετοχές, 27 πτωτικά και 21 παρέμειναν σταθερές