Αγορές

Επέστρεψαν στα κέρδη οι αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ τα εταιρικά αποτελέσματα και τα μακροοικονομικά βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επενδυτών.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς στις ΗΠΑ , ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) ενισχύθηκε στο 3,7% τον Σεπτέμβριο, από 3,4% που είχε διαμορφωθεί τον Αύγουστο, υπερβαίνοντας οριακά τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών που το τοποθετούσε στο 3,6%. Πρόκειται για την πρώτη άνοδο του ετήσιου πληθωρισμού από τον περασμένο Μάιο. Σε μηνιαία βάση, ο γενικός δείκτης κατέγραψε αύξηση 0,6%, ευθυγραμμισμένος με τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Ανάλογη εικόνα παρουσίασε και ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας και ανέβηκε στο 2,6% από 2,4% τον Αύγουστο, έναντι πρόβλεψης για 2,5%. Σε μηνιαία βάση, ο δομικός δείκτης αυξήθηκε κατά 0,3%, ξεπερνώντας την προσδοκία για άνοδο 0,2%.

Στα επιχειρηματικά, η ASML ανακοίνωσε ότι η ζήτηση, η οποία τροφοδοτείται από την τεχνητή νοημοσύνη (AI), για τα συστήματα λιθογραφίας μικροτσίπ της είναι τόσο ισχυρή, ώστε δεν θα μπορέσει να καλύψει πλήρως τη ζήτηση των πελατών της το 2027 ή το 2028. Επίσης, υπογράμμισε ότι εξετάζει τρόπους επέκτασης της παραγωγικής της δυναμικότητας, ενώ παράλληλα αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις του τρέχοντος έτους.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 638.12 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.49%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 6,187.55 μονάδες, με κέρδη 0.33%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 10,726.44 μονάδες, με άλμα 0.71%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 25,296.11 μονάδες, με άνοδο 0.14%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 7,873.11 μονάδες, ενισχύθηκε 0.58%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 49,785.5 μονάδες, με απώλειες 0.54%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 19,229.66 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.1%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα