Με μικτά πρόσημα έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ νέο επεισόδιο ξεκινά στον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.
Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν αλλαγές, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει δασμούς έως και 100% σε Ινδία και Κίνα, με αφορμή τις αυξημένες αγορές ρωσικού πετρελαίου. Η κίνηση, που αποκαλύφθηκε από τους Financial Times και επιβεβαίωσε το CNBC, στοχεύει στην άσκηση οικονομικής πίεσης στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Την ίδια ώρα, η Κίνα επιστρέφει ξανά σε τροχιά αποπληθωρισμού, με τα επίσημα στοιχεία Αυγούστου να αποτυπώνουν τη μεγαλύτερη πτώση τιμών καταναλωτή των τελευταίων έξι μηνών. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) υποχώρησε κατά 0,4% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων έξι μηνών. Η πτώση αυτή αποδίδεται κυρίως στη συνεχιζόμενη ασθενή εγχώρια ζήτηση και στη σημαντική μείωση των τιμών τροφίμων, οι οποίες σημείωσαν πτώση της τάξης του 4,3%, έναντι μείωσης 1,6% τον Ιούλιο.
Στις ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε πτώση 0,1%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,3%. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,6% τον Αύγουστο, έναντι πρόβλεψης για άνοδο 3,3%. Τον Ιούλιο, ο δείκτης είχε σημειώσει άλμα 3,3% σε ετήσια βάση. Ο δομικός δείκτης, εξαιρουμένων τροφίμων, εμπορίου και ενέργειας, σε ετήσια βάση, ενισχύθηκε κατά 2,8%, έναντι πρόβλεψης για άνοδο 3,5%, ενώ σε μηνιαία, κατέγραψε απώλειες 0,1%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,3%.
Στα επιχειρηματικά της ημέρας, η Inditex, ιδιοκτήτριας της αλυσίδας Zara, ανακοίνωσε δυναμικό ξεκίνημα στις φθινοπωρινές πωλήσεις.
Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 552.16 μονάδες, δίχως ουσιαστική διαφοροποίηση.
Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 5,359.45 μονάδες, με πτώση 0.17%.
Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 9,222.9 μονάδες, πέφτοντας 0.21%.
Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 23,626.15 μονάδες, με απώλειες 0.45%.
Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 7,761.32 μονάδες, ενισχύθηκε 0.15%.
Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 42,044 μονάδες, όντας σχεδόν αμετάβλητος.
Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 15,216.56 μονάδες, με άλμα 1.28%.