Αγορές

Σταθεροποίηση με μεγάλο τζίρο στο χρηματιστήριο - Δυνατές οι τράπεζες


Οι τραπεζικές μετοχές - με πρωταγωνίστρια την Eurobank- κράτησαν σε θετικό πρόσημο τους βασικούς δείκτες του ΧΑ, αντισταθμίζοντας τις απώλειες πολλών blue chips και mid caps. Εικόνα σταθεροποίησης στο ταμπλό, με ανεπαίσθητη άνοδο του ΓΔ και άνοδο 0,66% του τραπεζικού δείκτη. Ενδοσυνεδριακά όλοι οι δείκτες κατέγραψαν αξιόλογα κέρδη, τα οποία όμως εξανεμίστηκαν πριν από το κλείσιμο.

Αυξημένος ήταν και σήμερα ο τζίρος, πιστοποιώντας την αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος από ξένα και εγχώρια χαρτοφυλάκια, καθώς συνεχίζεται η 'πριμοδότηση" του ΧΑ από διεθνείς οίκους, που προβλέπουν περαιτέρω άνοδο και αναπροσαρμόζουν τις τιμές-στόχους. Η αξία συναλλαγών ανήλθε σε 389,2 εκατ. ευρώ, συν 81,9 εκατ. σε μεταβιβάσεις πακέτων - σύνολο 471,1 εκατ. ευρώ

Τα επιμέρους στοιχεία της συνεδρίασης και ανοδική αντίδραση που εκδηλώθηκε ενδοσυνεδριακά ενισχύουν την εκτίμηση ότι η αγορά δημιουργεί βάση στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, πάνω από το ψυχολογικό όριο των 2.700 μονάδων.

Μοχλός ανάκαμψης οι τραπεζικές μετοχές. Ο κλάδος βρίσκεται πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και οι διεθνείς οίκοι συνεχίζουν την "πλειοδοσία" σε τιμές-στόχους, εκτιμώντας ότι οι τράπεζες θα ωφεληθούν από την αναμενόμενη άνοδο των επιτοκίων, καθώς θα διευρυνθούν τα επιτοκιακά περιθώρια.

Οι εξελίξεις στον Περσικό

 Αστάθμητος παράγοντας οι διεθνείς εξελίξεις, με τα γεωπολιτικά, την σύγκρουση στον Περσικό,τις τιμές του πετρελαίου και τις επιπτώσεις τους στον πληθωρισμό και στο κόστος χρήματος.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται σήμερα σταθεροποιητικά, ενώ μεικτή εικόνα εμφανίζει η Wall Street.Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύεται +0,45%. Οριακές μεταβολές σε Λονδίνο, Παρίσι, Μαδρίτη και Ζυρίχη. Στις αμερικανικές αγορές, ο Dow Jones υποχωρεί -0,25%, ενώ ο Nasdaq κκερδίζει 0,15%.

Με διακυμάνσεις κινούνται οι τιμές του πετρελαίου. Το μπρεντ υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 1,2% στα 106 δολάρια. Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα, στα 98 δολάρια, γεγονός που δείχνει ότι οι αγορές αναμένουν εξομάλυνση στον Περσικό και εν μέρει αποκατάσταση των ροών από τις χώρες της περιοχής.

Τα εταιρικά αποτελέσματα

 Το ΧΑ εστιάζει περισσότερο στα θέματα εσωτερικού ενδιαφέροντος, παρόλο που η αναβάθμιση  ενισχύει τη σύνδεση της ελληνικής αγοράς με τις μεγάλες ευρωπαϊκές - πράγμα που σημαίνει ότι θα επηρεάζεται όλο και περισσότερο από τις διεθνείς τάσεις. 

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου που θα δημοσιοποιηθούν μέχρι αύριο 30 Σεπτεμβρίου, διαμορφώνοντας μία συνολική εικόνα για τις επιδόσεις, την κερδοφορία και τις προοπτικές των εισηγμένων επιχειρήσεων.

 Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με αρνητικό πρόσημο, αλλά οι δείκτες γρήγορα ανέκαμψαν και πήραν ανοδική κατεύθυνση. Ιδιαίτερα θετική ένδειξη για τη δυναμική της αγοράς ο μεγάλος τζίρος.

 Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό -0,49% στις 2.694,65 μονάδες και πήγε ανοδικά μέχρι +0,65% στις 2.725,35. Τερμάτισε στις 2.709,91 μονάδες, με οριακή μεταβολή +0,08%. 

 Ο FTASE της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκλεισε +0,12% στις 6.962,69 μονάδες. Ανοδο 0,34% σημείωσε ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με -0,53% γύρισε ανοδικά μέχρι +1,79%. Στην πρώτη θέση η Credia με +4,3%. Ακολούθησαν Eurobank +2,7%, Alpha +1,4%, Κύπρου +1,1%, Πειραιώς +0,5%. Στο κόκκινο Optima -1,6%, Εθνική -1,1%, Ελλάδος -0,3%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Βιοχάλκο +1,6%, Allwyn +1,1%, ΔΑΑ +0,6%, Metlen +0,4%.

Στον αντίποδα τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν οι Aegean και ΟΤΕ -2,3%, ΔΕΗ -1,4%, Aktor -1,3%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,2%, ΕΥΔΑΠ -0,8%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα