Χρηστικά

Airbnb: Ανασχεδιάζεται το θεσμικό πλαίσιο – Πώς διαμορφώνεται η φορολόγηση


Σχέδιο για ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει στα σκαριά το οικονομικό επιτελείο

Σε ανασχεδιασμό του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη βραχυχρόνια μίσθωση προχωρά το οικονομικό επιτελείο. Απώτερος στόχος είναι να μπει τάξη και να επιβληθούν συγκεκριμένοι και… απαράβατοι όροι στη δομή και λειτουργία του εν λόγω χώρου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί στη ρίζα της η φοροδιαφυγή.

Το σχέδιο που εξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο προβλέπει τον φορολογικό διαχωρισμό των εταιρειών από τους μικροιδιοκτήτες που έχουν ένα ή δύο  ακίνητα. Αυτό που αναμένεται να ισχύσει για τις εταιρείες είναι πως θα επιβαρύνονται με τέλος διαμονής όπως και τα ξενοδοχεία, ενώ για όλους ανεξαιρέτως θα εφαρμοστεί ΦΠΑ από το 2025. Παράλληλα, οι ιθύνοντες ΥΠΟΙΚ εξετάζουν την επιβολή περιορισμών στον αριθμό των κατοικιών που θα διατίθενται προς μίσθωση.

Ένα από τα μέτρα που κερδίζει έδαφος, σύμφωνα με την «Καθημερινή», είναι να τεθεί πλαφόν στις ημέρες ενοικίασης ετησίως. Επίσης είναι πιθανόν να καθιερωθεί τέλος για όσους δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στη βραχυχρόνια μίσθωση, με το οποίο θα χρηματοδοτούνται δομές για τη φιλοξενία δημοσίων υπαλλήλων, σε περιοχές που δεν βρίσκουν σπίτι με προσιτό ενοίκιο.

Αυξάνονται οι έλεγχοι

Την ίδια στιγμή η ΑΑΔΕ και οι ελεγκτικές αρχές «περνούν από κόσκινο» τις βραχυχρόνιες μισθώσεις καταλυμάτων, που εν μέσω τουριστικής περιόδου και αυξημένης ζήτησης, δουλεύουν στα «κόκκινα». Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων υπέγραψε πρόσφατα νέο πρωτόκολλο συνεργασίας με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων καταλυμάτων, Airbnb, Booking.com και VRBO, με στόχο να διευρύνει το πλέγμα των ελέγχων και να αποκαλύψει παρανομίες, παρατυπίες και κρυφά εισοδήματα, ιδιοκτητών και διαχειριστών ακινήτων που εκμισθώνονται.

Το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει ότι σε πρώτη φάση, το κέντρο βάρους των ελέγχων θα πέσει στους ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb που δεν έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων ή έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία για τα ακίνητά τους.

Στη συνέχεια οι έλεγχοι θα επεκταθούν στα εισοδήματα που θα εμφανίσουν στην Εφορία οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Πρόστιμα για τους παραβάτες

Εφόσον διαπιστωθεί ότι τα ακίνητα είτε δεν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε θα αποστέλλονται στις Εφορίες τα στοιχεία των ακινήτων και των διαχειριστών για την επιβολή έξτρα φόρων και προστίμων που φτάνουν τις 5.000 ευρώ.

Το πρόστιμο επιβάλλεται στον «Διαχειριστή» και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κυρίου ή του επικαρπωτή του ακινήτου.

Από τη διαπίστωση της παράβασης, ο «Διαχειριστής» υποχρεούται εντός 15 ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης.

Εκτός από τα πρόστιμα, σε όσους δεν προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις, δηλώνοντας τον ΑΜΑ ή διευθετώντας λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους, θα διαγράφεται και το ακίνητό τους από τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Σε περίπτωση που διαπιστώνεται εκ νέου διάπραξη της ίδιας παράβασης εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εφόσον έχει παρέλθει το 15ήμερο ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των ενεργειών συμμόρφωσης του «Διαχειριστή», το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος, δηλαδή 20.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα