Τράπεζες

Αισιόδοξοι οι τραπεζίτες: Τι προβλέπει η Πειραιώς για κέρδη και ανάπτυξη


Ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης 3% προβλέπει ο Χρ. Μεγάλου - Άλμα των κερδών ανά μετοχή και της απόδοσης κεφαλαίου, μέρισμα το 2024

Ιδιαίτερα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι Έλληνες τραπεζίτες για την πορεία της οικονομίας το 2023 και είναι χαρακτηριστικό ότι ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, προέβλεψε σήμερα, μιλώντας σε οικονομικούς αναλυτές, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα φθάσει το 3%, ποσοστό πολύ υψηλότερο από όλες τις προβλέψεις που διατυπώνονται από το υπ. Οικονομικών, οργανισμούς, αλλά και αναλυτές του ιδιωτικού τομέα.

Ο επικεφαλής της Πειραιώς τόνισε ότι η ανάπτυξη υποστηρίζεται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και από ισχυρές ροές άμεσων ξένων επενδύσεων από κορυφαίες εταιρείες, ενώ το χρέος θα έχει το 2022 αλλά και το 2023 μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπογράμμισε την πρόσφατη αναβάθμιση από τη Fitch, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα τοποθετείται από όλους τους οίκους ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, την οποία θα ανακτήσει μέσα στο 2023.

Εξηγώντας τις αισιόδοξες προβλέψεις του για την ανάπτυξη, ο κ. Μεγάλου σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαφορετική φάση στον οικονομικό κύκλο από άλλες οικονομίες της ευρωζώνης και δείχνει βελτιωμένη αντοχή και ανταγωνιστικότητα. Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 3% εκτιμάται ότι θα προέλθει από τον τουρισμό, την κατανάλωση και τις επενδύσεις, ενώ μεγάλος καταλύτης, σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, θα είναι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Ήδη έχει εγκριθεί η εκταμίευση 11 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, που έχει μια από τις καλύτερες σχετικές επιδόσεις στην Ευρώπη.

Σε αυτό το ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον, η Τράπεζα Πειραιώς, έχοντας σχεδόν ολοκληρώσει την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της, θα έχει μια χρονιά ορόσημο, καθώς, όπως εκτιμά ο κ. Μεγάλου, θα καταφέρει να αποδώσει σύμφωνα με τις δυνατότητές της, προσφέροντας στους μετόχους μεγάλη αύξηση κερδών ανά μετοχή και υψηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα αυξηθούν περισσότερο από 20% σε σχέση με την αναβαθμισμένη πρόβλεψη για το 2022 (0,37 ευρώ) και θα ανέλθουν πάνω από τα 0,45 ευρώ. Με βάση τον αριθμό μετοχών της τράπεζας (περίπου 1,25 δισ. ευρώ), αυτό σημαίνει ότι η κερδοφορία του 2023 θα ξεπεράσει τα 560 εκατ. ευρώ. Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 10% και χαρακτηρίζεται από τον κ. Μεγάλου βιώσιμη για το μέλλον.

Η διοίκηση της Πειραιώς στοχεύει σε μεγάλη αύξηση των χορηγήσεων, με την πιστωτική επέκταση, που θα αφορά κυρίως επιχειρήσεις και ΜμΕ, να φθάνει το 2023 στα 1,7 δισ. Το περιθώριο επιτοκίου θα είναι αυξημένο, χάρη στην άνοδο των ευρωπαϊκών επιτοκίων, ξεπερνώντας το 2%. Το λειτουργικό κόστος θα μειωθεί κι άλλο, ως ποσοστό των λειτουργικών εσόδων και θα υποχωρήσει κατά 2% στο 42%, παρά την πίεση από τον πληθωρισμό.

Η κεφαλαιακή βάση της τράπεζας θα ενισχυθεί το 2023 περίπου κατά 1% και ο κ. Μεγάλου εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο τέλος του έτους σε επίπεδα αρκετά υψηλότερα από την εποπτική καθοδήγηση, κάτι που σημαίνει ότι η τράπεζα διατηρεί τον σχεδιασμό της για τη διανομή μερίσματος στους μετόχους το 2024.

Ο κ. Μεγάλου προέβλεψε ότι οι νέες εισροές μη εξυπηρετούμενων δανείων θα είναι μηδενικές το 2023 και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων θα υποχωρήσει χαμηλότερα από το 6%, ενώ η κάλυψη «κόκκινων» δανείων με προβλέψεις θα ανέλθει πάνω από το 60%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις