Χρηστικά

Ακίνητα: Ηλεκτρονικά οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς


Εντός της επόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσει η ένταξη και των μεταβιβάσεων ακινήτων στη ψηφιακή πλατφόρμα MyProperty της ΑΑΔΕ. Οσοι κληρονομούν ακίνητα, θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις σχετικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, οι οποίες θα ολοκληρώνονται από το γραφείο του συμβολαιογράφου.

Αυτή η ηλεκτρονική διαδικασία «τρέχει» ήδη για τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις αγοραπωλησίες ακινήτων. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να σπαταλούν ατελείωτες ώρες και να ταλαιπωρούνται στην εφορία, προκειμένου να τακτοποιήσουν τέτοιου είδους ζητήματα. Παράλληλα, όμως, δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία και θα παραδώσουν στον συμβολαιογράφο

Στις κληρονομιές το αφορολόγητο είναι 150.000 ευρώ, ενώ από τις 150.001 ευρώ και πάνω εφαρμόζεται κλίμακα με συντελεστή φόρου 1%,. Για πάνω από 300.000 ευρώ μέχρι και 600.000 ευρώ  ο συντελεστής είναι της τάξης του 5% και 10% για τα ποσά που υπερβαίνουν τις 600.000 ευρώ.

Επίσης ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Ισχύει ειδικό αφορολόγητο φόρου κληρονομιάς 400.000 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο (μετά από 5 έτη γάμου) και τα ανήλικα τέκνα του.
  • - Ειδικά για την πρώτη κατοικία, η κληρονομιά είναι αφορολόγητη μέχρι 200.000 ευρώ αν αποκτάται από άγαμο και 250.000 ευρώ για το ζευγάρι όριο που αυξάνεται ανάλογα με τα παιδιά που έχει ο φορολογούμενος.
     
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα