Οικονομία

Ακίνητα: Σε ποιούς δήμους θα μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες


Μικρές μειώσεις αναμένονται στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων σε 12 δήμους της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας. Το υπουργείο Οικονομικών έκανε δεκτές τις ενστάσεις των αντίστοιχων δήμων, οι οποίοι θεώρησαν άδικες, αδικαιολόγητες και υπερβολικά μεγάλες τις αυξήσεις αντικειμενικών αξιών που είχαν γίνει το 2017.

Αποδεκτές έγιναν οι ενστάσεις των δήμων Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Γλυφάδας, Πειραιά, Αγίων Αναργύρων- ΚαματερούΙθάκης, Καρπάθου, Λουτρακίου, Σύμης, Ρόδου, Αστυπάλαιας και  Πύργου Ηλείας. Αφορούν περιοχές και ζώνες όπου οι ορισθείσες το 2017 αντικειμενικές αξίες είναι υψηλές σε σχέση με τς αγοραίες τιμές των ακινήτων.

Το υπουργείο Οικονομίας-Οικονομικών θα καλέσει  πιστοποιημένους ιδιώτες εκτιμητές να εισηγηθούν νέες αντικειμενικές αξίες. Αυτές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ και δεν θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2024.

Με την έναρξη ισχύος τους θα επηρεάσουν 20 φόρους και τέλη που επιβάλλονται στην απόκτηση και τη χρήση ακινήτων.

Συγκεκριμένα, επηρεάζονται:

  1. Ο κύριος ΕΝΦΙΑ και ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων, ο οποίος επιβάλλεται επί του αθροίσματος των φορολογητέων αξιών των κτισμάτων που κατέχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το άθροισμα υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.
  2.  Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ), ο οποίος υπολογίζεται με 3% επί της αντικειμενικής αξίας  και επιβαρύνει τον αγοραστή.
  3.  Ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία.
  4. Ο φόρος χρησικτησίας κτισμάτων.
  5.  Ο φόρος ανταλλαγής- συνένωσης οικοπέδων.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα