Αγορές

Αλλαγή φρουράς στις τράπεζες, οι μετοχές σε «δυνατά χέρια»


Ο φόβος για ανακεφαλαιοποιήσεις βυθίζει το χρηματιστήριο. Η υποτιμητική κερδοσκοπία και οι εκτιμήσεις της Morgan Stanley

«Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται» - αυτό ισχύει και στις αγορές. Μέσα στην καταιγίδα που σαρώνει το ελληνικό χρηματιστήριο, εξανεμίζοντας  κεφαλαιοποιήσεις δισεκατομμυρίων, συντελείται ανεπαισθήτως μία μεγάλη αλλαγή: Οι μετοχές φεύγουν από τα «αδύναμα» χέρια και περνούν στους ισχυρούς – αυτούς που έχουν το χρήμα και την υπομονή να περιμένουν τον επόμενο ανοδικό κύκλο, όταν θα βελτιωθούν οι συνθήκες. 259 εκατομμύρια(!)  τραπεζικές μετοχές άλλαξαν σήμερα χέρια, σε τιμές τις οποίες η Morgan Stanley υπολογίζει ότι είναι 67% - 88%(!) χαμηλότερες από την ενσώματη λογιστική τους αξία.

Η καταβύθιση των τραπεζικών μετοχών συνεχίζεται – ο κλαδικός τους δείκτης υποχώρησε σήμερα κατά 4,86% και ενδοσυνεδριακά πήγε -10,65%(!) - ενώ το κλίμα στην αγορά επιδεινώνεται και η αγωνία κορυφώνεται.  Πού θα σταματήσει η πτώση και πόσο ακόμα ακόμη θα απαξιωθούν οι ελληνικές τράπεζες  - και οι άλλες μεγάλες εταιρείες του ΧΑ;

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι το κλίμα που διαμορφώνεται στην αγορά δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για υποτιμητική κερδοσκοπία, αλλά και για να συντελεσθεί αθόρυβα η «αλλαγή φρουράς» - να συγκεντρωθούν οι μετοχές σε λίγα «δυνατά χέρια»

Ποιοί αγοράζουν;

Πωλητές είναι όσοι ανησυχούν σφόδρα για το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και για τα προβλήματα διαχείρισης κόκκινων δανείων. Οι δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσπευσης των stress tests στις ελληνικές τράπεζες, έχει επιτείνει τις ανησυχίες στην αγορά, καθώς οι έλεγχοι μπορεί να αναδείξουν κεφαλαιακές ανάγκες.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι ποιοί – και γιατί - αγοράζουν αυτές τις «καραβιές» μετοχών που ρευστοποιούν τα επιθετικά funds και οι φοβισμένοι μικροεπενδυτές.

 Οι ξένοι οίκοι

Σε σημερινό report  η Morgan Stanley  διατυπώνει την εκτίμηση ότι οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές είναι υπερπουλημένες και ότι οι τιμές τους έχουν υποχωρήσει πολύ περισσότερο απ’ ό,τι θα δικαιολογούσαν οι φόβοι για ανακεφαλαιοποιήσεις  και για δυσκολίες στη διευθέτηση των κόκκινων δανείων.

Όταν ολοκληρωθεί η «σφαγή» και οι μετοχές περάσουν στα ισχυρά χαρτοφυλάκια, ανάλογες εκθέσεις με ταυτόσημες θετικές εκτιμήσεις αναμένεται ότι θα εμφανίσουν κι άλλοι διεθνείς οίκοι, των οποίων οι εκθέσεις και τα report  αποτελούν «μπούσουλα» για τους διαχειριστές κεφαλαίων.

Προς το παρόν φαίνεται ότι η ελληνική αγορά θα συνεχίσει να παραπαίει μέσα στην αβεβαιότητα, καθώς θα συνεχίζεται η σεναριολογία για ελέγχους ποιότητας ενεργητικού  (AQR), stress test, πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες και  δυσκολίες στη διαχείριση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Η «καταπακτή» έχει ανοίξει…

Σήμερα, βοηθούσης και της έκθεσης της Morgan Stanley,  εκδηλώθηκε ενδοσυνεδριακή αντίδραση, οι δραματικές αρχικές απώλειες περιορίσθηκαν, οι τραπεζικές μετοχές και οι δείκτες ξεκόλλησαν από το «βυθό». Είναι όμως αυτός ο βυθός, ή η πτώση θα συνεχισθεί; Αναλυτές επισημαίνουν ότι η αγορά βρίσκεται πλέον σε καθοδική τροχιά και οι μικρές «εκλάμψεις» δεν πρόκειται να φέρουν αναστροφή της βραχυχρόνιας τάσης.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον στα επίπεδα Απριλίου, σε περιοχή όπου δεν υπάρχει ισχυρή στήριξη. Σήμερα πήγε μέχρι τις 725,03 μονάδες (-2,35%) και ανέκαμψε, κλείνοντας -0,29% στις 740,37 μονάδες. Η «καταπακτή» έχει ανοίξει…

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις