Οικονομία

Αλλαγή ρότας από την Goldman Sachs – Δεν βλέπει ύφεση στην Ευρώπη


Κόντρα στις πλείστες εκθέσεις φορέων, θεσμών και αναλυτών που βλέπουν ύφεση στην Ευρωζώνη το 2023, πηγαίνει η Goldman Sachs. Σε νέα έκθεσή της η τράπεζα αναθεωρεί προς τα πάνω τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας και υποστηρίζει ότι η τελευταία θα αποφύγει το σκόπελο της ύφεσης.

Στην προηγούμενη πρόβλεψη η Goldman Sachs προέβλεπε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα υποχωρούσε και θα συρρικνωνόταν κατά 0,1% το 2023, ωστόσο στη νέα εκτίμηση βλέπει άνοδος του ΑΕΠ και μάλιστα κατά 0,6%. Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία παρουσιάστηκε πιο ανθεκτική απ’ ό,τι αρχικώς είχε εκτιμηθεί, σημειώνοντας ότι η ενεργειακή κρίση, χάρη στην απότομη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, δεν προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στη Γηραιά Ηπειρο.

Αυτή η θετική εξέλιξη δεν συνεπάγεται ότι έχει λήξει ο ενεργειακός συναγερμός στην Ευρώπη, επισημαίνει η Goldman Sachs,  τονίζοντας ότι ο κίνδυνος παραμένει για τον χειμώνα του 2023.

Αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις της Goldman Sachs αναφορικά με την πορεία του πληθωρισμού το 2023. Υποστηρίζει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει πιο δυναμικά και ταχύτερα από τους αρχικούς υπολογισμούς και θα διαμορφωθεί σε περίπου 3,25% στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς.

«Αναμένουμε επίσης επιβράδυνση στον δομικό πληθωρισμό λόγω του παγώματος στις αυξήσεις των τιμών των αγαθών, αλλά βλέπουμε συνεχιζόμενη ανοδική πίεση στον πληθωρισμό των υπηρεσιών λόγω της αύξησης του κόστους εργασίας», επισημαίνεται στην έκθεση που προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει την σφικτή νομισματική της πολιτική τους επόμενους μήνες».
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα