Αλλαγή του διεθνούς επενδυτικού κλίματος για την Ελλάδα σηματοδοτεί η πρώτη έξοδος της χώρας στην αγορά ομολόγων μετά τη λήξη των προγραμμάτων διάσωσης, καθώς επιτεύχθηκε ο στόχος της κυβέρνησης για προσέλκυση πιο «σοβαρών» κεφαλαίων, με τη βοήθεια και των μεγάλων τραπεζικών ονομάτων της Wall Street.
Στόχος της κυβέρνησης και των αναδόχων τραπεζών, μεταξύ των οποίων για πρώτη φορά δέσποζαν τέσσερις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, ήταν να προσελκύσουν μακροπρόθεσμα επενδυτικά επενδυτικά κεφάλαια, περιορίζοντας τη συμμετοχή των ακραία κερδοσκοπικών hedge funds, που είχαν καλύψει μεγάλο μέρος της περυσινής έκδοσης των 7ετών ομολόγων, με πολύ δυσμενή αποτελέσματα, καθώς στόχος τους ήταν να ρευστοποιήσουν γρήγορα τους τίτλους.
«Ξεπέρασε κάθε προσδοκία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έκδοσης και σημειώνοντας ότι το πενταετές ομόλογα αγόρασαν αρκετοί μακροπρόθεσμοι επενδυτές, περιορίζοντας τη συμμετοχή των hedge funds, με τις προσφορές από τους επενδυτές να ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ.
Το επίτευγμα, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, δεν είναι αμελητέας σημασίας, καθώς η Ελλάδα δεν έχει σήμερα αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους, γεγονός που περιορίζει τις δυνατότητες προσέλκυσης των μεγάλων επενδυτικών και συνταξιοδοτικών funds.
Πρόκειται για «ένα βήμα προς την κανονικότητα για την Ελλάδα», όπως εύστοχα σχολίασε, μιλώντας στους Financial Times στέλεχος της Aberdeen Standard Investments. Πίσω από αυτή την επιτυχία δεν κρύβεται μόνο το βελτιωμένο κλίμα στις αγορές ομολόγων και η δίψα των επενδυτών για ομόλογα υψηλής απόδοσης, αλλά και πολιτικοί παράγοντες:
- Όπως τονίζουν οι FT, η ελληνική κυβέρνηση οργάνωσε προσεκτικά την επιστροφή της στην αγορά, στον απόηχο του θετικού κλίματος, μετά τις πρόσφατες διπλωματικές προσπάθειες για το Μακεδονικό. αξιοποιώντας στο μέγιστο τις υποστηρικτικές συνθήκες της αγοράς. Οι επιτυχημένες προσπάθειες από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει το όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, τερματίζοντας μια διένεξη 28 ετών, αποδείχθηκαν υποστηρικτικές για το ελληνικό χρέος, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.
- Δεν είναι τυχαίο, ίσως, σε αυτό το πλαίσιο, ότι στο σχήμα των αναδόχων τραπεζών της κοινοπρακτικής έκδοσης έδωσαν ηχηρό "παρών" τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Wall Street, ενώ στο παρελθόν σταθερά κυριαρχούσαν οι ευρωπαϊκές. Τραπεζικά στελέχη κάνουν λόγο για... γεωπολιτικό μέρισμα από την αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της Ελλάδας μετά τη συμφωνία για τη διευθέτηση μιας εκκρεμότητας που απασχολούσε έντονα το ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο των προσπαθειών ανάσχεσης της ρωσικής επιρροής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
- Σε ό,τι αφορά το διεθνές περιβάλλον, αυτό αποδεικνύεται εξαιρετικά υποστηρικτικό για την προσπάθεια της Ελλάδας να χρηματοδοτήσει το χρέος από την αγορά, καθώς έχουν αλλάξει πολλά από το δύσκολο δεύτερο εξάμηνο του 2018, όταν η ιταλική αναταραχή απέτρεψε την έξοδο της χώρας στην αγορά ομολόγων. Οι φόβοι για επιβράδυνση της ανάπτυξης ακυρώνουν την αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, ο ιταλικός κίνδυνος έχει περιορισθεί και οι επενδυτές αναζητούν πάλι υψηλές αποδόσεις από ομόλογα της ευρωζώνης, ποντάροντας σημαντικά ποσά και στην Ελλάδα, που προσφέρει με διαφορά τις υψηλότερες αποδόσεις. Ήδη, όπως τόνισε χθες και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχει καλυφθεί με τη χθεσινή έκδοση περισσότερο από το 1/3 του ετήσιου στόχου δανεισμού που έχει θέσει ο ΟΔΔΗΧ, που είναι 7 δισ. ευρώ. «Η Ελλάδα αλλάζει κατηγορία», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.