Επιχειρήσεις

Allianz: Πώς κατανεμήθηκε ο παγκόσμιος ιδιωτικός πλούτος το 2016


Σήμερα 27 Σεπτεμβρίου η Allianz δημοσίευσε την 8η έκδοση "Global Wealth Report", η οποία βάζει στο μικροσκόπιο τα περιουσιακά στοιχεία και το χρέος των νοικοκυριών σε πάνω από 50 χώρες. Μετά από ένα αδύναμο 2015 (+4,7%) τα περιουσιακά στοιχεία των ιδιωτών αυξήθηκαν και πάλι κατά 7,1% το περασμένο έτος. Τα παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία (περιλαμβάνουν μετρητά και τραπεζικές καταθέσεις,  απαιτήσεις από ασφαλιστικές, συνταξιοδοτικά ταμεία, μετοχές, ομόλογα και άλλους είδους απαιτήσεις

Μετάφραση απόδοσης κειμένων από το Allianz.com Ελενα Ερμείδου

Οι χρηματαγορές πυροδότησαν την ανάπτυξης αλλά οι καταθέτες επιλέγουν να τοποθετούν τα χρήματα τους στις τράπεζες

Οι καλές επιδόσεις του περασμένου έτους οφείλονται στο ράλι που σημείωσαν οι αγορές κεφαλαίων, κυρίως στις ανεπτυγμένες οικονομικά περιοχές. Σχεδόν το 70% των περιουσιακών στοιχείων το περασμένο έτος αποδίδεται στις μεταβολές τις αξίας των χαρτοφυλακίων, ενώ, μόνο το 30% αποδίδεται στις παραδοσιακές αποταμιεύσεις. Ένα έτος πριν συνέβη το αντίθετο.

«Η αποταμιευτική συμπεριφορά των επενδυτών συνεχίζει να είναι αντίθετη προς τους κινδύνους» αναφέρει ο Michael Heise, επικεφαλής επί των οικονομικών στην  Allianz». «Ενώ τα χρηματοπιστωτικά περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια, κυρίως χάρη στις καλές επιδόσεις στις αγορές κεφαλαίων, τα περισσότερα χρήματα τοποθετούνται κυρίως σε τραπεζικούς λογαριασμούς, κυρίως στις βιομηχανικές χώρες. Αλλά εδώ, όχι μόνο δεν έχουν να παράγουν αποδόσεις, αλλά στην ουσία παράγουν απώλειες. 

Το 2016, οι αποταμιευτές υπολογίζεται να έχασαν περί τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ κυρίως λόγω του πληθωρισμού. Αυτό το χρόνο με το ποσοστό του πληθωρισμού να αυξάνεται, οι απώλειες αναμένεται να διπλασιαστούν. Για όσους λαμβάνουν αποφάσεις, το κλάδο των χρηματοοικονομικών, την οικονομία και την πολιτική η επίλυση του παράδοξου αυτού φαινομένου αποτελεί πρόσκληση. Πώς μπορούμε να  δημιουργήσουμε ένα σκηνικό όπου τα νοικοκυριά όχι μόνο αποταμιεύουν αλλά αποταμιεύουν με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και αξιοπρεπείς αποδόσεις; ….Δεν εκμεταλλευόμαστε το μεγαλύτερο μέρος των πιθανών παγκόσμιων οικονομικών προσφορών», προσέθεσε ο M. Heise.

Τα περιουσιακά στοιχεία ενισχύθηκαn στις αναπτυγμένες οικονομικά χώρες

Τα περιουσιακά στοιχεία των οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών διπλασιάστηκαν το περασμένο έτος στο 5,2%. Ωστόσο, η Ασία, μη συμπεριλαμβανομένου της Ιαπωνίας ήταν ο μη αμφισβητούμενος ηγέτης το 2016 με ανάπτυξη 15%

Μακροπρόθεσμα, η Ασία (εκτός της Ιαπωνίας) είναι η κυρίαρχη περιοχή, ιδιαίτερα όταν λαμβάνεται υπόψη ο πληθωρισμός. Τo ακαθάριστα κατά κεφαλήν χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία στην Ασία (εκτός της Ιαπωνίας) αυξήθηκαν σχεδόν κατά 11% ετησίως σε πραγματικούς όρους την τελευταία δεκαετία.

Οι άλλες δύο αναδυόμενες περιφέρειες, η Λατινική Αμερική και η Ανατολική Ευρώπη, σημείωσαν αύξηση μόνο κατά 5%, η οποία ήταν δύο φορές επάνω της ανάπτυξης στη Βόρεια Αμερική (+ 2,1% σε όρους πραγματικούς ) και της Δυτικής Ευρώπης (+1,4%)

Κατά συνέπεια, οι τρεις περιοχές της Λατινικής Αμερικής, της Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας (πλην της Ιαπωνίας) αντιπροσώπευαν μόλις το 23% των συνολικών ακαθάριστων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων το 2016. Το μερίδιο αυτό έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια. Οι αναδυόμενες αγορές έχουν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα όσον αφορά την αύξηση των περιουσιακών στοιχείων, καθώς το 42% της ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας αποδίδεται σε αυτήν την ομάδα χωρών. Ωστόσο, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη της Κίνας, η οποία από μόνη της αντιπροσωπεύει το 30% περίπου της παγκόσμιας ανάπτυξης από το 2006.

Στοιχεία για την Ελλάδα: https://www.allianz.com/en/economic_research/research_data/interactive-wealth-map/

Τα χρέη αυξάνονται

Οι παγκόσμιες υποχρεώσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 5,5% το 2016, το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης από το 2007. Αυτό σημαίνει ότι το χρέος αυξήθηκε ταχύτερα από την ονομαστική οικονομική παραγωγή για πρώτη φορά από το 2009 και ο δείκτης παγκοσμίου χρέους αυξήθηκε κατά 1% στο 64,6%. Η εικόνα διαφέρει μεταξύ των περιοχών.

Η ανάπτυξη επιταχύνθηκε ελαφρά - ξεκινώντας με μέτριους ρυθμούς- στη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική. Η Λατινική Αμερική παρουσίασε περαιτέρω μείωση της ανάπτυξης. Στην Ασία (εξαιρουμένης της Ιαπωνίας), από την άλλη πλευρά, ο ρυθμός αύξησης του χρέους ανέβηκε απότομα 4%, λίγο κάτω του 17%. Στην κορυφή ήταν τα κινεζικά νοικοκυριά που αύξησαν τις υποχρεώσεις τους κατά έ 23%. Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή αυτή αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20% των παγκόσμιων ιδιωτικών υποχρεώσεων, ελαφρά κάτω των 41 τρισεκατομμυρίων ευρώ, σε σύγκριση με κάτω από 7% πριν από δέκα χρόνια.

Παρά την απότομη άνοδο του χρέους, τα καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία - ακαθάριστα  περιουσιακά στοιχεία μείον χρέη - έφθασαν στο τέλος του 2016 σε νέο παγκόσμιο ρεκόρ 128,5 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 7,6% σε ετήσια βάση. Αν και αυτό είναι ελαφρώς κάτω από το μέσο όρο των ετών μετά την κρίση, είναι πολύ πάνω από την αύξηση του 4,8% που σημείωσε το προηγούμενο έτος.

Αλλαγή φρουράς: Οι ΗΠΑ στην κορυφή για πρώτη φορά

Στην κορυφή της λίστας των 20 πλουσιότερων χωρών οι ΗΠΑ για πρώτη φορά, οφείλεται όμως στην ενδυνάμωση της ισοτιμίας του δολαρίου. Η Ιαπωνία κατόρθωσε να διατηρήσει την τρίτη θέση – χάριν μίας στατιστικής αναθεώρησης η οποία μείωσε το χρέος των νοικοκυριών κατά σχεδόν ένα πέμπτο. Σε κάθε άλλη περίπτωση η λίστα δείχνει τις Σκανδιναβικές χώρες και την Ασία να κυριαρχούν. Στην πρώτη δεκάδα των πλουσιότερων χωρών είναι άλλη μία χώρα, και αυτή είναι η Ολλανδία.

Η μεσαία τάξη αναπτύσσεται όμως ο πλούτος δεν κατανέμεται δίκαια

Η ανάπτυξη της παγκόσμιας κατανομής του πλούτου από την έναρξη της χιλιετίας έχει καθοριστεί από την ισχυρή ανάπτυξη της μεσαίας τάξης. Ο αριθμός των ατόμων που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία έχει υπερδιπλασιαστεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, από περίπου 450 εκατομμύρια το έτος 2000 σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο σήμερα.

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που σήμερα ανήκουν στην μεσαία τάξη προέρχεται τα υψηλότερα στρώματα της κατώτερης τάξης με περίπου 600 εκατομμύρια να περνάν κάνοντας από το 2000.

Παρά την εμφάνιση μιας νέας μεσαίας τάξης παγκοσμίου πλούτου, ο κόσμος στο σύνολό του απέχει πολύ από μια "δίκαιη" κατανομή του πλούτου. Με βάση τα καθαρά κατά κεφαλήν χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, γίνεται σαφές ότι το πλουσιότερο10% του κόσμου κατέχει το 79% των καθαρών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων. Παρ 'όλα αυτά, η συγκέντρωση του πλούτου ήταν ακόμα υψηλότερη από το 91% το 2000.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις