Με Άποψη

Αλληλοσπαραγμός στην Κεντροαριστερά


Ο πολιτικός ρεαλισμός και η ορθολογική αντιμετώπιση των εκλογικών αποτελεσμάτων επιτάσσουν στον ΣΥΡΙΖΑ να ασχοληθεί περισσότερο με το ΠΑΣΟΚ και τον ευρύτερο Κεντροαριστερό-αριστερό χώρο, παρά με τη Νέα Δημοκρατία. Η κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος είναι αδιαμφισβήτητη, ενώ η δική του ηγεμονία στον χώρο της Κεντροαριστεράς-μετά τον καταποντισμό του και την ταυτόχρονη άνοδο του ΠΑΣΟΚ-τίθεται εν αμφιβόλω.

Η πρόσφατη πολιτική ιστορία έχει καταδείξει ότι όταν αρχίζει η απότομη κατρακύλα για ένα κόμμα, δεν έχει σταματημό. Αυτό το «αξίωμα» φοβίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν σε περίπου ένα μήνα από σήμερα (25 Ιουνίου). Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έρχεται με… φόρα, αναπτύσσει δυναμική και εμφορούμενο κυρίως από την πανωλεθρία που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ, θέτει ως βασικό του στόχο τη διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.  Διαβλέπει ότι έχει την ευκαιρία να κλονίσει περαιτέρω τον ΣΥΡΙΖΑ και να ισχυροποιήσει το διττό του αφήγημα: πρώτον ότι αποτελεί τον βασικό εκφραστή της Κεντροαριστεράς και δεύτερον ότι μπορεί να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Ο Αλέξης Τσίπρας «γκρίνιαξε» στις χθεσινές του δηλώσεις για τη στάση του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων της αριστεράς, στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας. Η απλή αναλογική και η στρατηγική των συνεργασιών που υιοθέτησε η Κουμουνδούρου, απέτυχαν παταγωδώς. 

Οι αιχμές Τσίπρα για τους πανηγυρισμούς ΠΑΣΟΚ και άλλων για τη βίαιη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούν την κήρυξη του «πολέμου» εντός της Κεντροαριστεράς. Σηματοδοτούν το άνοιγμα μετώπου με την Χαριλάου Τρικούπη αλλά και με το ΚΚΕ που αποτελεί «πόλο» προσέλκυσης ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ με αριστερόστροφη πολιτική ταυτότητα.

Ο εκλογικός «κορμός» του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως βασική συνιστώσα εδώ και αρκετά χρόνια, ψηφοφόρους με «καταγωγή» από το ΠΑΣΟΚ. Είναι προφανές ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι συνεργάτες θα κλιμακώσουν την προσπάθεια «επαναπατρισμού» των εν λόγω ψηφοφόρων, ενώ η Κουμουνδούρου θα επιδιώξει να περιορίσει στο ελάχιστο κι άλλες διαρροές.

Αντιστροφή της ιστορίας

Στην πολιτική είθισται οι κομματικοί αντίπαλοι όταν «μυρίσουν» αίμα και ανιχνεύσουν αδυναμίες, να χτυπάνε στο ψαχνό. Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει και είναι ευάλωτος. Σε μια αντιστροφή της ιστορίας κινδυνεύει να υποστεί αυτό που έκανε στο ΠΑΣΟΚ από το 2014 και εντεύθεν.

Άντλησε από τη συγκεκριμένη εκλογική δεξαμενή εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους, αλλά υπάρχουν ισχυρές αμφιβολίες αν τους «αφομοίωσε» στο κοινό συνειδητό του κόμματος. 

Αλληλοσπαραγμός στην Κεντροαριστερά εν μέσω εδραίωσης της ηγεμονίας ΝΔ και Μητσοτάκη στην πολιτική σκηνή του τόπου. Η εικόνα που διαμορφώνεται με «φόντο» τις επόμενες εκλογές και πιθανόν να μας συνοδέψει τα επόμενα χρόνια.

Νώντας Βλάχος
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα