Τράπεζες

Αlpha Bank: Πουλάει κόκκινα δάνεια 650 εκατ. σε Fortress-Davidson Kempner


Τι περιλαμβάνει το Project Hermes που πουλάει η Τράπεζα

Δύο χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων μεγάλων και μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με εμπράγματες εξασφαλίσεις, συνολικής λογιστικής αξίας περίπου 650 εκατ. ευρώ, θα μεταβιβάσει η Αlpha Bank στις Fortress και Davidson Kempner, με τις οποίες σύναψε ήδη δεσμευτική συμφωνία.

 Στο πακέτο περιλαμβάνονται και μεγάλα δάνεια των εταιρείας αυτοκινήτων "Σφακιανάκης", της φίρμας ειδών ιματισμού Attrattivo και επιχειρήσεων του ομίλου Τάκη Θεοχαράκη.

Τα δάνεια θα πουληθούν στο 40% της ονομαστικής τους αξίας και η τράπεζα θα εισπράξει 274 εκατ. ευρώ. Από την συναλλαγή η Αlpha Bank θα εγγράψει λογιστικό κέρδος της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ, καθώς τα δάνεια αυτά εμφανίζονται στα βιβλία της με καθαρή αξία  253,8 εκατ. ευρώ μετά την αφαίρεση προβλέψεων.

Η συμφωνία έρχεται ως επιστέγασμα του τελευταίου σκέλους της επιτυχημένης πορείας εξυγίανσης του ισολογισμού της Tράπεζας, που έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των ΜΕΑ κατά 25 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ από το 2018. Τo Project Hermes είναι μία πολυδιάστατή συναλλαγή 2 υπο-χαρτοφυλακίων με 2 σχήματα αγοραστών που αποδεικνύει την ικανότητα της Alpha Bank να συνάπτει συνθέτες συναλλαγές σε ένα απαιτητικό μακροοικονομικό περιβάλλον, αξιοποιώντας τις στρατηγικές σχέσεις που έχει αναπτύξει με διεθνείς επενδυτές. 

Συγκεκριμένα, χαρτοφυλάκιο συνολικής λογιστικής αξίας ύψους Ευρώ 240 εκατ. πωλήθηκε σε εταιρείες συνδεδεμένες με τη Fortress Credit Corp. Το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο συνολικής λογιστικής αξίας 410 εκατ. αγοράστηκε από εταιρεία που χρηματοδοτείται από επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση εταιρειών συνδεδεμένων με την Davidson Kempner Capital Management και τη Fortress Credit Corp. 

Η ολοκλήρωση του Project Hermes αναμένεται εντός του μήνα και αναμένεται να έχει θετική επίπτωση άνω των 10 μονάδων βάσης, σε επίπεδο συνολικών εποπτικών κεφαλαίων για την Τράπεζα. Το συνολικό τίμημα για το Project Hermes υπερβαίνει το 40% της συνολικής λογιστικής αξίας, συμπεριλαμβανόμενου και του μεταβλητού σκέλους (earn-out), ενώ τη διαχείρισή του θα αναλάβει η Cepal Hellas. 

Η συναλλαγή αυτή επιβεβαιώνει την προσήλωση της Αlpha Bank στην ταχεία υλοποίηση του επιχειρησιακού της πλάνου, με στόχο την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης κερδοφορίας, τη χρηματοδότηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας, την προσφορά στην κοινωνία και τη δημιουργία αξίας για τους Μετόχους της. 

Η Τράπεζα θα παρουσιάσει το επικαιροποιημένο στρατηγικό πλάνο της στις 7 Ιουνίου 2023.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα