Επιχειρήσεις

AM Best: Οι προκλήσεις του κλάδου ασφάλισης την 10ετία που πέρασε και το 2017


Logistics, ενέργεια, επιτόκια, φυσικές καταστροφές, μεταδοτικοί υιοί στο κάδρο

Την τελευταία δεκαετία ο κλάδος ασφάλισης αντιμετώπισε πλειάδα προκλήσεων, όπως την χρηματοοικονομική κρίση, την αβεβαιότητα, προκληθείσα από τις πολιτικές εξελίξεις και τις ζημιές, προερχόμενες από φυσικές καταστροφές. Οι ασφαλιστικές κλήθηκαν να πλοηγηθούν σε αντίξοες καταστάσεις, όπως αυτή της έλλειψης ρευστότητας, της χρηματοπιστωτικής φούσκας, αλλά και των χαμηλών επιτοκίων. Ο κλάδος των (αντ)ασφαλειών έμεινες αλώβητος, έχοντας λάβει μεγαλύτερη οικονομική ισχύ σύμφωνα με την ΑΜ. Best.

της Ελενας Ερμείδου

Στην έκθεση της που φέρει το τίτλο Insurers Hunt for Diminishing Opportunities in a Market Laden with Challenges, και δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο 2016, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης ΑΜ. Best αναφέρει ότι οι (αντ)ασφαλιστές έχουν διδαχθεί από το παρελθόν και έχουν υιοθετήσει πρακτικές διαχείρισης ρίσκου ώστε να διασφαλίσουν τους ισολογισμούς τους και να είναι αρτιότερα εφοδιασμένες για να απορροφήσουν τις προκλήσεις.

Οι πρόσφατες καταστροφές όπως ο υιός Ζήκα και ο τυφώνας Σάντυ προκάλεσαν ολέθριες καταστροφές, μερίδιο μεγάλο έχει η κρίση των δευτερογενών προϊόντων το 2008, η κρίση στην τιμή των πετρελαιοειδών και η πολιτική αβεβαιότητα.

Η μεγαλύτερη καταστροφή του 2015 προκάλεσε ολέθριες ζημιές στα logistics

Σύμφωνα με την AM Best η έκρηξη στο λιμάνι της  Tianjin στην Κίνα ήταν το μεγαλύτερο καταστροφικό γεγονός για το κλάδο το 2015, με απαιτήσεις 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η καταστροφή που συνετελέσθη είχε αρνητικό αντίκτυπο σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους, διατάραξε την ομαλή ροή της εφοδιαστικής αλυσίδας, και συσσώρευσε πολλά προβλήματα σε κόμβους μεταφορών.

Το ίδιο και οι πλημμύρες το 2011

Και το 2011, το μεγαλύτερο μέρος από τα 16 δισεκατομμύρια δολάρια ασφαλισμένων ζημιών από τις πλημμύρες σχετίζονταν άμεσα και έμμεσα με την διακοπή επιχειρήσεων, προκαλώντας τεράστιο αντίκτυπο στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, σε πολλαπλά επίπεδα προμηθευτών και απρόβλεπτες συναθροίσεις προϊόντων.

Τα επιτόκια στο επίκεντρο

Ενώ, κυριάρχησαν στο περιβάλλον τα χαμηλά επιτόκια, οι ασφαλιστικές θα έπρεπε να σταθμίσουν τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Οι τίτλοι σταθερού εισοδήματος κυριαρχούν στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών, και καθώς οι αποδόσεις κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, μία απότομη αύξηση των επιτοκίων θα σήμανε ότι οι μη πραγματοποιηθέντες  υπεραξίες στην διάρκεια των ετών θα μετατρέπονταν σε μη πραγματοποιηθέντες ζημιές. Οι ασφαλιστικές προσαρμόζοντας τα επιχειρηματικά τους μοντέλα για να αντιμετωπίσουν την παρατεταμένη περίοδο χαμηλών επιτοκίων θα ήταν δυσανάλογα μειονεκτική θέση, αν οι τιμές όδευαν απότομα προς τα πάνω.

Ο κίνδυνος των επιτοκίων και οι (αντ)ασφαλιστές ζωής

Οι (αντ)ασφαλιστές ζωής με τα μακράς διαρκείας προϊόντα και περιουσιακά στοιχεία, θα αγωνίζονταν έστω και μία μονάδα μετακίνησης των επιτοκίων καθώς θα χρειάζονταν να περιμένουν να ωριμάσουν τα περιουσιακά στοιχεία για να επαναεπενδύσουν και να εκμεταλλευτούν το πλεονέκτημα των υψηλότερων επιτοκίων.

Επίσης, μία απότομη άνοδος των επιτοκίων θα ωθούσε τους ασφαλισμένους να στραφούν σε άλλα επενδυτικά προϊόντα που προσφέρουν ακόμα υψηλότερες επενδύσεις. Η αύξηση αυτή δύνανται να αποδυνάμωνε την ρευστότητα και το προφίλ της χρηματοοικονομικής θέσης των ασφαλιστών αν ήταν αναγκασμένοι να πραγματοποιήσουν τις ζημιές από χαρτοφυλάκια των ομολόγων τους.

Επιπτώσεις από την πτώση τιμών των πετρελαιοειδών

Η πτώση των τιμών των πετρελαιοειδών έχει σημαντικές επιπτώσεις, επίσης στο κλάδο ασφάλισης. Λίγοι ήταν οι εμπειρογνώμονες που είχαν προβλέψει ότι το βαρέλι θα έπεφτες στα 30 δολάρια το 2016 από τα 120 το 2013.
Δεν καθίστανται αμφιβολία ότι ο κλάδο (αντ)ασφάλισης εισέρχεται σε ένα κύκλο αυξημένων προκλήσεων.

Underwriting, σταθμισμένοι ισολογισμοί, διαφοροποίηση –τα κλειδιά της επιτυχίας

Ηλθε η ώρα που οι διψήφιες αποδόσεις, μόλις δύο χρόνια πριν, έχουν γυρίσει σε μονοψήφιες. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσουν την κρίση σύμφωνα με την AM Best είναι να μειώσουν το κόστος των κεφαλαίων τους, να αυξήσουν τις αποδόσεις τους στο underwriting, να μην αναλάβουν άλλους κινδύνους  και να διαχειριστούν καλύτερα τα χαρτοφυλάκια τους

Οι δυνατοί παίκτες στην αγορά επενδύουν επίσης στην τεχνολογία ώστε να αυξήσουν τα ψηφιακά τους κανάλια, επιδιώκουν διαφοροποίηση και εισέρχονται κοντύτερα γίνεται στην πηγή του ρίσκου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις