Τράπεζες

Αμετάβλητα κράτησε και πάλι τα επιτόκια η Fed – Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2001


Αμετάβλητα -όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο- διατήρησε η αμερικανική Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (Fed) τα βασικά της επιτόκια στο εύρος 5,25% - 5,55%, που αποτελεί ρεκόρ των τελευταίων 23 χρόνων και έδωσε σήμα ότι αναμένεται μόνο μία μείωση πριν από το τέλος του έτους.

Αυτή είναι μία απόφαση που περίμεναν οι αγορές, καθώς ο πληθωρισμός είναι ακόμη μακριά από το στόχο του 2%, γεγονός που καθυστερεί την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Τον Μάρτιο οι αξιωματούχοι προέβλεπαν τρεις μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024.

Η τελευταία αύξηση των επιτοκίων από τη Fed είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2023.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Fed αναβάθμισε την εκτίμηση για το «ουδέτερο» επιτόκιο στο 2,8% από 2,6% προηγουμένως, το οποίο καταδεικνύει ότι οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η οικονομία χρειάζεται πιο περιοριστική νομισματική πολιτική για να κερδηθεί η μάχη κατά του πληθωρισμού. 

Η Fed αναμένει πλέον ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,6% στο τέλος του έτους αντί για 2,4% που ανέμενε τον Μάρτιο. 

Οι νέες προβλέψεις δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,1% το 2024, παρά το αδύναμο πρώτο τρίμηνο, και το ποσοστό ανεργίας θα παραμείνει στο τρέχον επίπεδο του 4% μέχρι το τέλος του έτους. 

«Οι πρόσφατοι δείκτες καταδεικνύουν ότι η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας παραμένει ισχυρή και το ποσοστό ανεργίας έχει διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα» σημειώνεται στο ανακοινωθέν. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις