Τράπεζες

Αμοιβαία με υψηλές αποδόσεις για αποταμιευτές


Έως 2,95% απόδοση προσφέρουν τα ειδικά αμοιβαία ομολογιών με ημερομηνία λήξης που διαθέτουν οι τράπεζες

Σε μια εποχή όπου το μέσο επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων 12μηνης διάρκειας είναι καθηλωμένο στο 1,80% και πρόκειται να μειωθεί το επόμενο διάστημα, οι τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα σε αποταμιευτές να «κλείσουν» τα χρήματά τους σε μια νέα κατηγορία επενδυτικών προϊόντων για μια διετία, με αποδόσεις που πλησιάζουν και το 3% σε ετήσια βάση.

Οι τράπεζες θέλουν να στρέψουν αυτή την περίοδο τους αποταμιευτές μακριά από τις προθεσμιακές καταθέσεις, που τις επιβαρύνουν με έξοδα τόκων και προς μια νέα κατηγορία επενδυτικών προϊόντων, τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια που έχουν ημερομηνία λήξης -σε αντίθεση με τα «κανονικά» αμοιβαία που έχουν αόριστη διάρκεια.

Από αυτή την κατηγορία προϊόντων, οι τράπεζες δεν επιβαρύνονται οι ίδιες με δαπάνες τόκων, αλλά αντίθετα εισπράττουν προμήθειες διαχείρισης που μπορεί να φθάνουν και το 1% -σε ορισμένες περιπτώσεις, οι προμήθειες μηδενίζονται όταν το αμοιβαίο κεφάλαιο κρατηθεί από τον αποταμιευτή ως τη λήξη του.

Τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια προκαθορισμένης λήξης διατίθενται σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Για παράδειγμα, σήμερα «τρέχουν» προθεσμίες ως τα τέλη Απριλίου ή ως τα τέλη Μαΐου για αμοιβαία διετούς διάρκειας, ανάλογα με την τράπεζα. Η λήξη τους τοποθετείται δύο χρόνια αργότερα.

Τα προϊόντα αυτής της κατηγορίας αποτελούν ουσιαστικά ένα τρόπο έμμεσης επένδυσης σε ομόλογα, κυρίως ελληνικά κρατικά ομόλογα, χωρίς να αποκλείονται και επενδύσεις σε ευρωπαϊκά ή εταιρικά ομόλογα. Οι τράπεζες, γνωρίζοντας καλά τις συνθήκες της αγοράς, μπορούν να συνθέσουν χαρτοφυλάκια ομολόγων και να υπολογίσουν με αρκετή ακρίβεια τις αποδόσεις εντός διετίας, ώστε να προσφέρουν στους αποταμιευτές αμοιβαία κεφάλαια με αρκετά υψηλή εκτιμώμενη απόδοση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, παρότι τα προϊόντα αυτής της κατηγορίας είναι χαμηλού κινδύνου (σε κλίμακα από το 1 έως το 7 βαθμολογούνται με 2), δεν παύουν να αποτελούν αμοιβαία κεφάλαια, κάτι που σημαίνει ότι δεν παρέχουν εγγύηση για το αρχικό κεφάλαιο (οι πιθανότητες απώλειες είναι, πάντως, αμελητέες) ούτε και είναι διασφαλισμένες οι αποδόσεις τους με τον ίδιο τρόπο που ισχύει για τις καταθέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ένας αποταμιευτής μπορεί να προσβλέπει στην επίτευξη της απόδοσης που εκτιμούν οι τράπεζες, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται να είναι και μεγαλύτερη, για παράδειγμα σε ένα σενάριο μεγαλύτερης από το αναμενόμενο μείωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων, που θα αύξανε τις τιμές των ομολόγων πάνω από τους αρχικούς υπολογισμούς, φέρνοντας κεφαλαιακά κέρδη στους αποταμιευτές.

Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται τα τέσσερα προϊόντα αυτής της κατηγορίας που είναι σήμερα διαθέσιμα στην αγορά, οι εκτιμώμενες αποδόσεις και οι περίοδοι διάθεσής τους. Τη μεγαλύτερη εκτιμώμενη απόδοση φαίνεται να έχει το αμοιβαίο που δημιούργησαν η 3K σε συνεργασία με την Attica Bank και φθάνει στο 2,95%.

Τράπεζα Αμοιβαίο Κεφάλαιο Εκτιμώμενη απόδοση 2ετίας Ετησιοποιημένη απόδοση Περίοδος διάθεσης
Alpha Bank ALPHA TARGET MATURITY VII 2026 4% - 4,3% 2% - 2,15% Έως 26/4/2024
Εθνική ΔΗΛΟΣ EXTRA INCOME ΙV 24months - Ομολογιακό 4,20% - 4,70%. 2,10% - 2,35% Έως 31/5/2024
Attica Bank 3K/Τράπεζα Αττικής Premier Income Ομολογιακό 2026 5,5% - 5,9% 2,75% - 2,95% Έως 26/4/2024
Eurobank (LF) Target Maturity ΙΙ Bond Fund 4,60% - 5,00% 2,3% - 2,5% Έως 31/5/2024

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις