Χρηστικά

Αναδρομικά για συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση – Πότε θα καταβληθούν


Πάνω από 50.000 συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση, θα λάβουν αναδρομικά, αρχής γενομένης από τον Μάιο, με τη συνολική εξόφληση να ολοκληρώνεται για όλους μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Δικαιούχοι της προσαύξησης και των ανάλογων αναδρομικών είναι όσοι ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, είχαν καταβάλλει εισφορές και στον ΟΑΕΕ, ως ελεύθεροι επαγγελματίες.  Επίσης ως δικαιούχοι λογίζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενοι (για παράδειγμα, γιατροί,  μηχανικοί) που εργάζονταν παράλληλα στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων με παράλληλη ασφάλιση που θα λάβουν αναδρομικά πενταετίας, ενώ εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο οφείλονται προσαυξήσεις στα επίπεδα των 300 ευρώ το μήνα. Ο Φορέας με δεδομένο ότι χρωστάει ποσά από την έναρξη της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016), δηλαδή εδώ και πεντέμισι χρόνια, θα βγάλει από τα ταμεία ποσό άνω του μισού δισ.ευρώ.

Πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι δεν πρόκειται για εκκρεμείς συντάξεις, αλλά για καταβαλλόμενες, στις οποίες ο ΕΦΚΑ δεν είχε προσαρμόσει, τις όποιες προσαυξήσεις. Ο Ενιαίος Φορέας το έπραξε με ομολογουμένως μεγάλη καθυστέρηση, μετά την απόκτηση του απαραίτητου λογισμικού που έδωσε τη δυνατότητα υπολογισμού και ακριβής απόδοσης των προσαυξήσεων και των αναδρομικών στη συγκεκριμένη κατηγορία των συνταξιούχων με παράλληλη ασφάλιση.

Σε κάθε περίπτωση οι συνταξιούχοι με παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία δικαιούνται το μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικών σε σχέση με τους άλλους συναδέλφους τους και αυτό διότι τα χρωστούμενα από τις προσαυξήσεις συντάξεων ξεκινούν από το 2017 αγγίζουν τα 5 έτη.

Ποια αναδρομικά αποδόθηκαν στο τέλος του 2021

Να θυμίσουμε ότι λίγο πριν το τέλος της χρονιάς, αποδόθηκαν εμβόλια σε 10.000 συνταξιούχους, αναδρομικά που σχετίζονταν με τους αυξημένους-βελτιωμένους συντελεστές αναπλήρωσης που θέσπισε  ο νόμος Βρούτση (ν.4670/2020). 

Τα εν λόγω αναδρομικά άνω των δύο ετών, αφορούσαν αποκλειστικά όσους αποχώρησαν την εργασία με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Ο κύριος «κορμός» των δικαιούχων ήταν οι λεγόμενοι νέοι συνταξιούχοι, όσοι δηλαδή κατέθεσαν αίτηση σύνταξης από τις 13 Μαΐου 2016 και εντεύθεν, ωστόσο υπήρχε και ένα «κομμάτι παλαιών (συνταξιούχοι πριν τον Μάιο του 2016).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα