Χρηστικά

Αναδρομική «κεραμίδα» εισφορών 4 ετών για τους τίτλους κτήσης!


Αφορά χιλιάδες εργαζόμενους που εργάστηκαν περιστασιακά από το 2019 και πληρώθηκαν με την έκδοση τίτλων κτήσης

Αναβλήθηκε για το φθινόπωρο η εκκαθάριση των εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών για τους τίτλους κτήσης που εκδόθηκαν κατά την διετία 2020 – 2021, λόγω τεχνικού προβλήματος.

Πρόκειται για χιλιάδες εργαζόμενους που εργάστηκαν περιστασιακά την προηγούμενη διετία σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και πληρώθηκαν με την έκδοση τίτλων κτήσης.

Υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, η ανάδοχος ιδιωτική εταιρία θα έχει έτοιμο το λογισμικό που είναι απαραίτητο ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της εκκαθάρισης των εν λόγω εισφορών.

Κατόπιν, θα αναζητηθούν από τις επιχειρήσεις που χρησιμοποίησαν τους τίτλους κτήσης για να πληρώσουν τους εργαζόμενους που απασχόλησαν, τις εισφορές που αναλογούν στις αμοιβές που κατέβαλαν.

Ωστόσο, η αναζήτηση απλήρωτων αναδρομικών εισφορών, δεν σταματά το 2020 αλλά, αφού τακτοποιηθούν οι οφειλές για την διετία 2020 – 2021, ο ΕΦΚΑ θα αναζητήσει ασφαλιστικές εισφορές που προκύπτουν από τους τίτλους κτήσης και για το έτος 2019 και συγκεκριμένα από τον Φεβρουάριο (που ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου) έως και τον Δεκέμβριο του 2019.

Ακόμη, για τις εισφορές που αναλογούν στους τίτλους κτήσης εκδίδονται εντός του 2022, εξακολουθεί να υπάρχει εκκρεμότητα, καθώς εκκρεμεί σχετική υπουργική απόφαση.

Στην ουσία, δηλαδή, πρόκειται για αναδρομικές εισφορές που φτάνουν μέχρι και σε μια τετραετία, 2019 - 2022, που σημαίνει ότι τα ποσά, που θα καταλογιστούν είναι μεγάλα.  

Ποιος θα πληρώσει;

Ένα άλλο ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος θα πληρώσει τις αναδρομικές εισφορές και συγκεκριμένα ο εργοδότης ή ο εργαζόμενος; Η απάντηση είναι, ανάλογα με τη συμφωνία που έχει γίνει μεταξύ των δύο μερών.

Τον ΕΦΚΑ δεν τον ενδιαφέρει ποιος θα πληρώσει, αλλά το ότι θα καταλογίσει τις εισφορές που αναλογούν στην απασχόληση συγκεκριμένης διάρκειας.

Ωστόσο θα δημιουργηθεί πρόβλημα, υπό την έννοια ότι πρόκειται για εισφορές που ανάγονται σε εργασία, περιστασιακή, προ διετίας ή τριετίας και ενδεχομένως έχουν ξεχαστεί από τους υπόχρεους, ενώ πολύ πιθανό είναι να μην υπάρχει τώρα καμία σχέση μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη.

Το ύψος των εισφορών

Οι  εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ για όσους αμείβονται με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (ΠΠΥ), είναι 13,33% για την κύρια σύνταξη και 6,95% για υγειονομική περίθαλψη.

Δηλαδή,  το ποσό που αναλογεί είναι 155 ευρώ για κύρια ασφάλιση και 55 ευρώ για υγειονομική περίθαλψη, με αποτέλεσμα το σύνολο της εισφοράς που αναλογεί ανά τίτλο κτήσης που έχει εκδοθεί είναι 210 ευρώ για κάθε μήνα απασχόλησης.

Δόσεις

Δεδομένου ότι πρόκειται για αναδρομικές εισφορές, που φτάνουν και μια τριετία, τα ποσά που θα βεβαιωθούν, θα μπορούν να καταβληθούν σε τουλάχιστον 8 άτοκες δόσεις.

Εναλλακτικά, οι υπόχρεοι μπορούν να τις εντάξουν στην πάγια ρύθμιση (σήμερα είναι 12 δόσεις αλλά θα αυξηθούν σε 24) αλλά με επιβάρυνση 0,73% τον μήνα.

Τέλος σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, ανά έτος δεν επιτρέπεται να εκδίδονται τέτοια παραστατικά για χρονικό διάστημα άνω των τριών μηνών ανά έτος, αθροιστικά. Επίσης, ένας εργαζόμενος μπορεί να έχει  αμοιβές με τίτλο κτήσης, έως 10.000 ευρώ ετησίως, μικτές αποδοχές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα