Αγορές

Ανακάμπτει το χρηματιστήριο – Επικεφαλής οι τράπεζες


Η πανδημία παραμένει διαρκής απειλή για την παγκόσμια – και την ελληνική  οικονομία, αλλά οι αγορές αντιπαρέρχονται την αβεβαιότητα, εστιάζοντας πάλι στις προοπτικές και στη δυναμική ανάκαμψης. Μετά το χθεσινό μίνι-ράλι στη Wall Street τη σκυτάλη έχουν πάρει σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που καταγράφουν μεγάλα κέρδη (DAX +2%). Το ΧΑ ακολουθεί τη γενικότερη τάση, με τις τραπεζικές μετοχές επικεφαλής  της κούρσας.

Ανοδικά κινούνται κινούνται επίσης οι τιμές του αργού πετρελαίου (brent +2,4%), ενώ η τιμή του φυσικού αερίου “εκτοξεύεται” στο +5,6%. Ασθενείς πιέσεις εκδηλώνονται στα ομόλογα της Ευρωζώνης, κατά 1,5 μ.β. ανεβαίνει η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, κατά 2 μονάδες βάσης του ιταλικού. Η απόδοση του ελληνικού υποχωρεί κατά 5,3 μ.β. στο 1,235%, παραμένοντας όμως περίπου 33 μ.β. υψηλότερη του αντίστοιχου ιταλικού.

Στο ΧΑ η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική και ο τζίρος χαμηλός (12,2 εκατ. ευρώ σε δύο ώρες συνεδρίασης). Ομως όλοι οι δείκτες κινούνται ανοδικά, καταγράφοντας αξιόλογες ημερήσιες επιδόσεις και αυτή την ώρα βρίσκονται σε υψηλά ημέρας.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι ως θετική ένδειξη το γεγονός ότι ο ΓΔ έχει υπερβεί την αντίσταση στις 877-883 μονάδες και τεστάρει τώρα την αντοχή της επόμενης, με προοπτική επανόδου  στο ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων.

Μετοχές και δείκτες

Αυτή την ώρα ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 890,7 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,40%, με τάση περαιτέρω ενίσχυσης.
  Ο FTSE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κερδίζει 1,50% στις 2.142,2 μονάδες. Κατά 1,30% νισχύεται ο FT40M των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης έχει κινηθεί  μέχρι +2,34% και τώρα σημειώνει άνοδο 2,10%. Με θετικό πρόσημο όλες οι μετοχές του κλάδου.Εντυπωσιάζει η Attica Bank, που έχει γυρίσει από -13% σε +9,5%. Ακολουθούν Πειραιώς +3,4%, Εθνική +2,7%, Alpha +2,5%, Eurobank +1,3%.

Σε θετικό έδαφος και όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Τις καλύτερες επιδόσεις σημειώνουν ΕλβάλΧαλκόρ +3%, Βιοχάλκο και Jumbo +2,3%, ΕΛΠΕ +2,2%, Coca-Cola και ΑΔΜΗΕ +2%,  ΔΕΗ και Μυτιληναίος +1,5%, ΕΧΑΕ και Ελλάκτωρ +1,3%. Τιτάν και Aegean +1,2%&,  ΕΛΠΕ +0,8%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,5%.
  Στα mid caps ΕΥΑΘ +2%, Autohellas, Ολυμπιακή Τεχνική και Πλαστικά Θράκης +1,7%.
  Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις σημαντικά κέρδη με αξιόλογο όγκο συναλλαγών καταγράφουν οι  MIG +4,6%, Ξυλεμπορία +3,4%, Δομική Κρήτης +2,7%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης