Ενα 24ωρο πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Παρασκευής οι διαφορές απόψεων με τους δανειστές παραμένουν ανυπέρβλητες και το σίριαλ της διαπραγμάτευσης παρατείνεται, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις άμεσης ολοκλήρωσης του με θετική έκβαση. Οι ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας εναποτίθενται τώρα στον επόμενο γύρο διαβουλεύσεων, που θα ξεκινήσει μετά τη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης. Οι προοπτικές όμως είναι αβέβαιες, καθώς από τις Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι χωρίς πρόσθετο πακέτο 3,6 δισ. ευρώ και σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ, αξιολόγηση και δόσεις πρόκειται να έλθουν. Σε αγώνα δρόμου αποδύεται το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, προσπαθώντας να κλείσει ανοιχτά θέματα και να επιτυχει ένα μίνιμουμ συμφωνίας μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, φέρνοντας πρόωρα την... Ανάσταση.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των συζτητήσεων για τους έμμεσους φόρους και το "κλείδωμα" του ΦΠΑ στο 24%, παραμένει το χάσμα για τα κόκκινα δάνεια, τις συντάξεις και το αφορολόγητο. Η κυβέρνηση επιμένει στις κόκκινες γραμμές, ελπίζοντας ότι θα επιτύχει "συμψηφισμούς" με τις απαιτήσεις των δανειστών -κυρίως του ΔΝΤ - για πρόσθετα μέτρα που θα εφαρμοσθούν μελλοντικά, σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους.
Παράλληλα θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει ως διαπραγματευτικό όπλο και επιχείρημα τα στοιχεία της Eurostat για τις οικονομικές και τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Eurostat εκτιμά ότι η Ελλάδα είχε πέρυσι δημοσιονομικό πλεόνασμα πάνω από 0,3% του ΑΕΠ, αντί ελλείμματος περίπου 0,5% που προβλεπόταν μετά την συμφωνία του Ιουλίου.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές οι εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας: Η μεγάλη ύφεση που προβλεπόταν (-2,5%) αποφεύχθηκε και το ΑΕΠ παρέμεινε στα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς, με οριακή μεταβολή.
Κατά την άποψη του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, τα στοιχεία αυτά αποτελούν ισχυρή ένδειξη ότι η δημοσιονομική και η οικονομική κατάσταση της χώρας θα βελτιωθούν φέτος και τα επόμενα χρόνια. Δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αποκλίσεων από το δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα – άρα δεν είναι αναγκαίο να συμφωνηθούν τώρα «προληπτικά» μέτρα, όπως ζητά το ΔΝΤ.
Το επιχείρημα αυτό θα προβληθεί στις περαιτέρω συζητήσεις με τους επικεφαλής των Θεσμών, καθώς και στις επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με Ευρωπαίους ηγέτες, από τους οποίους προσπαθεί να εξασφαλίσει στήριξη για άμεση συμφωνία και ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης.