Μεγάλες αλλαγές στον εκλογικό χάρτη της χώρας φέρνουν τα στοιχεία της απογραφής πληθυσμού του 2021, με βάση τα οποία θα γίνει η κατανομή βουλευτικών εδρών στις εκλογικές περιφέρειες.
Τα στοιχεία δείχνουν μειώσεις πληθυσμού – αναλογικές και σε απόλυτους αριθμούς – σε πολλές Περιφερειακές Ενότητες (εκλογικές περιφέρειες) της Ηπείρου και της Μακεδονίας, με αντίστοιχη αύξηση στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την Αχαϊα.
Ανακατανέμονται λοιπόν οι 288 από τις 300 συνολικά έδρες – εξαιρουμένων των εδρών Επικρατείας, με αποτέλεσμα να “φτωχαίνει” η εκπροσώπηση της επαρχίας. 8 βουλευτικές έδρες αφαιρούνται από νομούς της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας και μεταφέρονται σε εκλογικές περιφέρειες της Αθήνας - Αττικής, της Θεσσαλονίκης και στην Πάτρα.
Η Βουλή γίνεται ακόμη πιό “αθηνοκεντρική” καθώς το 1/3 των βουλευτών που εκλέγονται με σταυρό (89 από τους 288), θα εκπροσωπούν περιφέρειες της Αθήνας και της Αττικής.
Η ανακατανομή των εδρών μπορεί να έχει επίπτωση και στη διαμόρφωση της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων. Ευνοημένα θα είναι τα κόμματα που η εκλογική τους δύναμη είναι μεγαλύτερη σε Αθήνα-Αττική απ' ό,τι σε περιοχές απ' τις οποίες αφαιρούνται έδρες.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μετά την ανάλυση των στοιχείων της απογραφής, συνολικά 8 έδρες μεταφέρονται από εκλογικές περιφέρειες της επαρχίας στις περιφέρειες της Αθήνας, της Αττικής και της Θεσσαλονίκης
Η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία χάνουν από δύο έδρες, από μία η Θεσσαλία και η Στερεά Ελλάδα.
Από δύο έδρες κερδίζουν ο Νότιος Τομέας της Β΄ Αθήνας και η Ανατολική Αττική, ενώ μία επιπλέον έδρα θα έχουν ο Βόρειος και ο Δυτικός Τομέας της Β΄ Αθήνας, η Α΄ Θεσσαλονίκης και η Αχαΐα.
Οι έδρες αυτές θα αφαιρεθούν από την Α΄Πειραιά, τις Σέρρες, τη Φθιώτιδα, τη Μαγνησία, την Κοζάνη, την Άρτα, καθώς και την Καστοριά και τη Θεσπρωτία, που γίνουμε πλέον μονοεδρικές.