Χρηστικά

Αναβάλλονται για το 2023 οι έξυπνοι έλεγχοι της Εφορίας!


Νέο χρονοδιάγραμμα και για τη διασύνδεση ΑΑΔΕ με τις τράπεζες για τον περιορισμό των υπερ-κατασχέσεων καταθέσεων και των αυτόματων επιστροφών φόρου

Αναβάλλονται για το 2023 οι αυτόματοι επιτόπιοι έλεγχοι της Εφορίας μέσω tablets, η διασύνδεση με τις τράπεζες για τον περιορισμό των υπερ-κατασχέσεων καταθέσεων, οι αυτόματες επιστροφές φόρων και δεκάδες άλλες εφαρμογές που ήταν προγραμματισμένες να ολοκληρωθούν εντός του 2022.

Λόγω καθυστερήσεων που σημειώθηκαν, καθώς και λόγω τεχνικών δυσκολιών που ανέκυψαν, η ΑΑΔΕ αναγκάστηκε να αναθεωρήσει το Επιχειρησιακό Σχέδιο του 2022 και να μεταθέσει για το 2023, μια σειρά από πρότζεκτ, τα οποία αρχικά είχαν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν φέτος.

Επίσης, όπως αποκάλυψε το Σin, η ΑΑΔΕ άλλαξε και τους αριθμητικούς στόχους για τους φορολογικούς ελέγχους, ρίχνοντας το βάρος σε στοχευμένους μερικούς επιτόπιους ελέγχους πρόληψης, σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές και κλάδους επιτηδευματιών όπως και στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών.

Ποιες εφαρμογές αναβάλλονται

Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, μεταξύ των άλλων, μετατίθεται για το 2023, η υλοποίηση των ακόλουθων εφαρμογών:

 1. Ανάπτυξη εφαρμογής (application) κινητών συσκευών για πρόσβαση σε υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, η οποία αντί του Δεκεμβρίου 2022, η νέα ημερομηνία ολοκλήρωσης είναι ο Ιούλιος του 2023.
 2. Ανάπτυξη εφαρμογής μερικού επιτόπιου ελέγχου μέσω tablets (ElenxisLive) Πρόσβαση στο προφίλ φορολογουμένου Ψηφιακή έκδοση Σημειώματος Διαπιστώσεων Ελέγχου στους επιτόπιους ελέγχους. Επρόκειτο να είναι έτοιμη εν λειτουργία από τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά η νέα ημερομηνία ολοκλήρωσης είναι ο Μάρτιος του 2023.
 3. Η Οριστικοποίηση Πλαισίου και Διαδικασίας Ψηφιακών Κοινοποιήσεων, που έπρεπε να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2022, μετατίθεται για τον Μάρτιο του 2023.
 4. Η πλήρης αυτοματοποίηση της διαδικασίας πίστωσης των υπερεισπράξεων στους λογαριασμούς των φορολογουμένων ή συμψηφισμού με άλλες οφειλές τους χωρίς την παρεμβολή οποιοσδήποτε διοικητικής διαδικασίας, μέσω της ανάπτυξης διαδικτυακής Υπηρεσίας (Web Service) με πιστωτικά Ιδρύματα για περιορισμό υπερεισπράξεων, αντί του Οκτωβρίου 2022, θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2023.
 5. Οι διαδικασίες και ενέργειες για την αποδοχή καρτών εξωτερικού στις πληρωμές φορολογικών και τελωνειακών υποχρεώσεων, δεν θα είναι έτοιμες τον Δεκέμβριο του 2022, αλλά μετατέθηκαν για τον Ιούνιο του 2023.
 6. Το πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα Επιστροφών φόρου -Μελέτη και επιχειρησιακές απαιτήσεις και η υλοποίηση ψηφιακής διαδικασίας κεντρικών επιστροφών φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων που είναι ενήμερα, χωρίς αίτηση. Μετατέθηκε για τον προσεχή Μάρτιο.
 7. Η ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας σε περιπτώσεις οφειλής με κριτήριο το προφίλ οφειλετών, αντί του περασμένου Σεπτεμβρίου που έπρεπε να είναι έτοιμη αναβλήθηκε για τον Απρίλιο του 2023. Επίσης άλλαξε και ο τίτλος του έργου, ο οποίος έγινε: Ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας σε περιπτώσεις οφειλής με παρακράτηση.
 8. Η δημιουργία πλατφόρμας ψηφιακής υποβολής δηλώσεων λοιπών φόρων που υποβάλλονται χειρόγραφα, από τον Δεκέμβριο του 2022, μετατίθεται για τον Ιούνιο του 2023.
 9. Η αυτόματη ενημέρωση βάσης Μητρώου Φορολογούμενων μέσω Διασύνδεσης με το Μητρώο Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, από τον Ιούνιο του 2022, μετατίθεται για τον Απρίλιο του 2023.
 10. Η αυτόματη ενημέρωση βάσης Μητρώου Φορολογουμένων μέσω Διασύνδεσης με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), από τον Σεπτέμβριο του 2022, μετατίθεται για     τον Ιούνιο του 2023.
 11. Η επικαιροποίηση του αρχείου χρηματοπιστωτικών προϊόντων και αναλυτικών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, από τον Δεκέμβριο του 2022, μετατίθεται για τον προσεχή Μάρτιο.
 12. Η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία (λοιπές περιπτώσεις - πλην του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ μετά από έλεγχο), που επρόκειτο να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο του 2023.
 13. Η ένταξη των Τελωνειακών Υπηρεσιών στο Ηλεκτρονικό Κατασχετήριο μέσω συστήματος Eispraxis, από τον Δεκέμβριο του 2022, μετατίθεται για τον Ιούλιο του 2023.
 14. Η κατάρτιση μελέτης συμπεριφορικής ανάλυσης σε μια κατηγορία οφειλετών, αναβλήθηκε από τον Δεκέμβριο του 2022, που επρόκειτο να εφαρμοστεί, για τον Ιούνιο του 2023.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα