Σε χαμηλούς τόνους και χωρίς τις συνήθεις σε τέτοιες περιπτώσεις αντιπαραθέσεις «εντυπώσεων» συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, που θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Μητσοτάκης και Τσίπρας φαίνεται ότι επιλέγουν τη γραμμή της μετριοπάθειας, εστιάζοντας στην ουσία του κυβερνητικού προγράμματος και αποφεύγοντας μέχρι στιγμής προσωπικές κόντρες που ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Στα ίδια βήματα κινούνται και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.
Δεν λείπουν όμως σποραδικές αναφορές από βουλευτές σε θέματα που δυναμιτίζουν πρόσκαιρα το ήπιο κλίμα, αναδεικνύοντας το χάσμα απόψεων που χωρίζει κυβέρνηση-αντιπολίτευση σε ζητήματα όπως η κοινωνική πολιτική, τα εργασιακά, η διαχείριση του δημόσιου πλούτου, η ασφάλεια των πολιτών κλπ.
Η γραμμή Μητσοτάκη
Επιδιώκοντας να κρατήσει χαμηλά τους τόνους και να αποφύγει τις απευθείας αντιπαραθέσεις, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει γραμμή στους βουλευτές του ότι η κυβέρνηση επαγγέλλεται «πολιτική του μέτρου, της λογικής και του αποτελέσματος». Σύμφωνα με πληροφορίες, τους ζήτησε να αποφύγουν «άσκοπες προκλήσεις» προς την αντιπολίτευση, να προσπαθήσουν να τεκμηριώνουν τις απόψεις τους και να είναι αναλυτικοί στην παρουσίαση επιμέρους πτυχών του κυβερνητικού προγράμματος.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγεται ως κατευθυντήρια γραμμή η άσκηση «δομικής αντιπολίτευσης», με τεκμηριωμένη κριτική σε ένα προς ένα τα βασικά σημεία του κυβερνητικού προγράμματος και των εξαγγελιών του Κ. Μητσοτάκη και των υπουργών του.
Όπως αναφέρουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «υλικό» για την άσκηση κριτικής υπάρχει άφθονο – το προσφέρουν οι πρώτες κυβερνητικές εξαγγελίες για τα φορολογικά, την κοινωνική πολιτική, τα ζητήματα της Παιδείας και της Υγείας, το πανεπιστημιακό άσυλο, την πολιτική δημόσιας ασφάλειας κλπ, όπως και οι προαναγγελλόμενοι χειρισμοί για τη ΔΕΗ, τις αποκρατικοποιήσεις κλπ.
Στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκιαγράφησε τους βασικούς άξονες κυβερνητικής πολιτικής για την επόμενη τετραετία. Κεντρικά σημεία οι μειώσεις φόρων και ΕΝΦΙΑ από τη φετινή χρονιά, η προσπάθεια συνεννόησης με τους δανειστές για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, η ενίσχυση του κλίματος ασφάλειας, η στήριξη του τομέα Υγείας και η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος με την προώθηση μεγάλων έργων υποδομής, σε συγχρηματοδότηση με ιδιώτες.
Πού εστιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ
Η απάντηση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε πρωτίστως από την πρώην υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, η οποία εστίασε στα εργασιακά και στο συνταξιοδοτικό. Αναφερόμενη στις αποφάσεις κατάργησης του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) και του ΣΔΟΕ, στα ζητήματα των εκκρεμών συντάξεων και των συντάξεων χηρείας, είπε ότι οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης δημιουργούν εικόνα τεράστιας και γενικευμένης κοινωνικής ανασφάλειας.
Η πρώην υπουργός Εργασίας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ενώ μιλάει για φοροελαφρύνσεις και τήρηση των στόχων των πλεονασμάτων, δεν εξηγεί πού θα βρει 1,8 δισ. το 2020 για να κάνει τις φοροελαφρύνσεις της.
«Είναι τυχαίο που την ίδια στιγμή η αρμόδια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης λέει ότι θα “εξορθολογίσει” τα κοινωνικά επιδόματα;», διερωτήθηκε η κ. Αχτσιόγλου.