Αγορές

Ανεβαίνουν οι αγορές της Ευρώπης- Κέρδη πάνω από 2%


Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται η ψήφιση από την αμερικανική Γερουσία του πακέτου μέτρων στήριξης της οικονομίας ύψους 1,9 τρισεκ. δολαρίων.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν κέρδη, καθώς  η Γερουσία το Σάββατο ενέκρινε το πακέτο ενίσχυσης ύψους $1,9 τρισ..Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, απευθείας επιταγές στους Αμερικανούς ύψους έως και 1.400 δολαρίων, πρόσθετο επίδομα ανεργίας ύψους 300 δολαρίων ανά εβδομάδα έως τον Σεπτέμβριο αλλά και πίστωση φόρου τέκνων για ένα επιπλέον έτος.

Την ίδια ώρα υπάρχουν ανησυχίες για την προοπτική του πακέτου, σχετικά με την ώθηση που μπορεί να δώσει στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, βοηθώντας πιθανόν την παγκόσμια ανάπτυξη να ανακάμψει ταχύτερα από την ύφεση που προκάλεσε η COVID-19.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο αφού δυνάμεις των Χούθι στην Υεμένη έπληξαν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους την καρδιά της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Σαουδικής Αραβίας χθες, δημιουργώντας ανησυχίες για την παραγωγή. Οι τιμές είχαν ήδη βρει στήριξη στην απόφαση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του να μην αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου τον Απρίλιο.

Νωρίτερα, στο 1,6% βρέθηκε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ.

Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή που περιλαμβάνει τη μεταποίηση, τις κατασκευές και την ενέργεια κατέγραψε απρόσμενα μείωση τον Ιανουάριο κατά 2,5% σε μηναία βάση. Οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 0,2%. Η επίδοση του Δεκεμβρίου αναθεωρήθηκε ανοδικά στο 1,9%, ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν πως η παραγωγή παρέμεινε αμετάβλητη. Η πτώση του Ιανουαρίου, που έδωσε τέλος σε ένα ασυνήθιστα μεγάλο σερί οκτώ διαδοχικών μηνών αύξησης, ήταν αποτέλεσμα της μείωσης άνω του 12% στον κατασκευαστικό κλάδο. Η παραγωγή στη μεταποίηση μειώθηκε μόλις κατά 0,5%, σύμφωνα με το υπουργείο.

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι ετοιμάζει αυστηροποίηση των μέτρων που επιβλήθηκαν έως τώρα, με στόχο τον περιορισμό των κρουσμάτων κορονοϊού, όπως αναφέρει σήμερα ο ιταλικός Τύπος.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 417.46 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 2.15%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,762.95 μονάδες, με κέρδη 2.55%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,717.27 μονάδες, ανεβαίνοντας 1.31%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 14,387.8 μονάδες, με άλμα 3.36%.   

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,902.99 μονάδες, ενισχύθηκε κατά 2.08%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 23,673.5 μονάδες, με άνοδο 3.08%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,446 μονάδες, αυξανόμενος κατά 1.92%.