Τράπεζες

Ανεβαίνουν τα επιτόκια καταθέσεων προθεσμίας, μπόνους σε... υπομονετικούς


Ξεπερνούν το 1% οι νέες αποδόσεις των καταθέσεων, ενώ τα επιτόκια κλιμακώνονται με το πέρασμα του χρόνου

«Ξεκόλλησαν» από το τέλμα τα επιτόκια των καταθέσεων προθεσμίας, καθώς οι τράπεζες αρχίζουν να περνούν στους καταθέτες ένα μέρος από τις αυξήσεις των ευρωπαϊκών επιτοκίων, προσφέροντας αποδόσεις που ξεπερνούν το 1%. Όμως, οι τράπεζες δεν προσφέρουν πια απλά προϊόντα καταθέσεων προθεσμίας, αλλά προϊόντα με κλιμακωτά αυξανόμενη απόδοση στο πέρασμα του χρόνου, τα οποία ανταμείβουν περισσότερο τους υπομονετικούς καταθέτες.

Οι συστημικές τράπεζες ολοκλήρωσαν χθες τον κύκλο ανακοινώσεων για τους νέους λογαριασμούς καταθέσεων προθεσμίας, στον απόηχο και της τελευταίας αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά μισή μονάδα. Μέχρι και τον Δεκέμβριο, τα επιτόκια που πρόσφεραν ήταν πολύ κοντά στο μηδέν: 0,33% κατά μέσο όρο για καταθέσεις διάρκειας έως ενός έτους, έναντι 0,20% τον Νοέμβριο.

Πλέον, τα προσφερόμενα επιτόκια είναι εμφανώς βελτιωμένα, αλλά σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες φροντίζουν να περνούν στους καταθέτες ένα μικρό μέρος της αύξησης του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ, το οποίο από αρνητικό, -0,50%, έχει εκτιναχθεί στο 2,50%. Με αυτό τον τρόπο προστατεύουν τα περιθώρια επιτοκίων και, κατ' επέκταση, την κερδοφορία τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας καταθέτης θα χρειασθεί αρκετή έρευνα για να διαπιστώσει ποιο προϊόν έχει την καλύτερη απόδοση για το δικό του καταθετικό προφίλ, καθώς οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει πλήθος νέων προϊόντων step-up, δηλαδή κλιμακούμενης αύξησης του επιτοκίου στο πέρασμα του χρόνου. Τα καταληκτικά επιτόκια μπορεί να φθάνουν ακόμη και στο 3%, όμως η πραγματική απόδοση της κατάθεσης είναι πολύ χαμηλότερη, αφού το αρχικό και τα ενδιάμεσα επιτόκια είναι χαμηλότερα.

Στόχος των τραπεζών είναι να δώσουν στους καταθέτες ένα ισχυρό κίνητρο για να κρατήσουν τα χρήματά τους σε προθεσμιακούς λογαριασμούς για μια μεγάλη περίοδο, ώστε να διαμορφωθεί μια σταθερή βάση χρηματοδότησης των τραπεζών.

Τράπεζα Πειραιώς

Η προθεσμιακή κατάθεση «Στα Μέτρα Σου» δίνει σταθερό επιτόκιο έως και 2,00% στο 12μηνο, για όλη τη διάρκεια, αναλόγως του ύψους της προθεσμιακής κατάθεσης.

Η κλιμακούμενη προθεσμιακή κατάθεση «Αυξάνω» δίνει επιτόκιο έως και 2,75%, αναλόγως του ποσού κατάθεσης, για 12μηνη προθεσμιακή κατάθεση, με ανά τρίμηνο κλιμακούμενο επιτόκιο. Για παράδειγμα, εάν βάσει το ποσού κατάθεσης το καταληκτικό ανώτερο επιτόκιο είναι 2,75%, τότε τα ενδιάμεσα επιτόκια θα είναι 0,75%, 1,40%, 2,30% & 2,75% για το πρώτο, δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, αντιστοίχως. Η καταβολή τόκων γίνεται ανά τρίμηνο.

Ο αποταμιευτικός λογαριασμός «Μπορώ» προσφέρει επιτόκιο 1,00%, ανεξαρτήτως υπολοίπου, για επιβράβευση της τακτικής αποταμίευσης, όπως σημειώνει η Τρ. Πειραιώς.

Εθνική Τράπεζα

Η νέα προθεσμιακή κατάθεση διάρκειας 15 μηνών, με επιτόκιο έως 3%, έχει αυξητικά κλιμακούμενη απόδοση ανά τρίμηνο που φθάνει το τελευταίο 3μηνο έως 3%, και ετησιοποιημένη εγγυημένη απόδοση 2%. Το ελάχιστο ποσό κατάθεσης είναι 10.000 ευρώ.

Η νέα προθεσμιακή κατάθεση διάρκειας 18 μηνών δίνει επιτόκιο έως 2,3%. Το επιτόκιο είναι από 1,5% έως 2,3% για ποσά από 20.000 - 200.000 ευρώ.

Η νέα προθεσμιακή κατάθεση διάρκειας 12 μηνών προσφέρει επιτόκιο 1,7% για ποσά από 200.000 ευρώ και άνω, 1,5% για ποσά από €20.000 μέχρι €200.000 και 1% για ποσά μέχρι €20.000.

Alpha Bank

Η τράπεζα πρόσφερε πρώτη, από τον Δεκέμβριο, ένα προϊόν κλιμακούμενης απόδοσης, το Alpha Πρόοδος Plus. Πρόσφατα αύξησε τα επιτόκια του Alpha Πρόοδος Plus κατά 0,80% έως 1,00% για προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας 12 και 24 μηνών. Οι αποδόσεις σταδιακά κάθε τρίμηνο, φθάνοντας έως και 3%, ανάλογα με το ποσό και τη διάρκεια της κατάθεσης. Το Alpha Πρόοδος Plus παρέχει τους τόκους ανά τρίμηνο, ενώ προσφέρεται η δυνατότητα αύξησης του ποσού κατάθεσης, αλλά και η ευελιξία για διακοπή, στο τέλος κάθε τριμήνου, χωρίς κόστος.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για προθεσμιακές καταθέσεις με ελκυστικές αποδόσεις ανάλογα με το ποσό κατάθεσης: Για διάρκεια 12 μηνών, το επιτόκιο είναι έως 3% και το μέσο επιτόκιο από 1,25% έως 1,75%. Για διάρκεια 24 μηνών, το επιτόκιο είναι επίσης έως 3% και το μέσο επιτόκιο 1,50% έως 2,00%.

Eurobank

Η τράπεζα προσφέρει δύο βασικά προϊόντα προθεσμιακών καταθέσεων με κλιμακούμενα επιτόκια και διάρκεια 12 ή 24 μηνών.

Για 12μηνη προθεσμιακή κατάθεση προσφέρονται κλιμακούμενα επιτόκια 1,0% και 2,0%, στο πρώτο και δεύτερο εξάμηνο, αντίστοιχα, και καταβολή τόκων σε τριμηνιαία βάση.

Για 24μηνη προθεσμιακή κατάθεση, προσφέρονται κλιμακούμενα επιτόκια 1,0%, 1,5%, 2,0% και 2,5%, στο πρώτο, δεύτερο, τρίτο και τέταρτο εξάμηνο, αντίστοιχα, και καταβολή τόκων σε τριμηνιαία βάση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις