Αγορές

Ανοδικά το ΧΑ - Κέρδη στις τράπεζες, στο κόκκινο η Πειραιώς


Σε ανοδική τροχιά κινείται η χρηματιστηριακή αγορά, ξεπερνώντας τις ανησυχίες για την παρατεινόμενη έξαρση της πανδημίας που οδηγεί σε παράταση του lockdown και τους κραδασμούς που προκάλεσαν οι όροι της ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς. "Καύσιμα" δίνουν οι εξελίξεις στον επιχειρηματικό χώρο, όπου εντείνονται οι διεργασίες και κυοφορούνται πολλά deals, με φόντο τις προοπτικές στη μετά-κορονοϊό εποχή και τα κονδύλια του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οι κλάδοι κατασκευών, ενέργειας, πληροφορικής και ο χρηματοπιστωτικός τομέας, όπου εντείνονται οι προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν δραστικά τα κόκκινα δανειακά χαρτοφυλάκια και να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση.

Σημαντική παράμετρος για τη διαμόρφωση κλίματος στο ΧΑ παραμένει η "συμπεριφορά" της μετοχής της Τρ. Πειραιώς, που φαίνεται να έχει μπει σε... ασανσέρ, κινούμενη με μεγάλες διακυμάνσεις και εναλλαγές κατεύθυνσης. Σήμερα πήγε αρχικά -7,8%, γύρισε εν συνεχεία ανοδικά μέχρι +4,3% και τώρα οι απωλειες της περιορίζονται σε 3%.

Μετά την ΑΜΚ της Πειραιώς, μιά άλλη εξέλιξη στον τραπεζικό τομέα μπορεί να αλλάξει τις επόμενες μέρες το χρηματιστηριακό κλίμα, προκαλώντας παράλληλα έντονες αντιπαραθέσεις σε πολιτικό επίπεδο: Είναι η αναμενόμενη απόφαση για πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο fund CVC με όρους "εκποίησης" - τίμημα τουλάχιστον 55% χαμηλότερο από την καθαρή θέση της εταιρείας, που είναι το πιο κερδοφόρο κομμάτι του ομίλου της Εθνικής.

Οι αντιδράσεις και η σκανδαλολογία θα επηρεάσουν ασφαλώς τη μετοχή της Εθνικής και γενικότερα την αγορά, που αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις αποφάσεις-επιλογές των τραπεζικών διοικήσεων και της κυβέρνησης που τις επικροτεί.

 Προς το παρόν το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές παραμένει ισχυρό και αποτυπώνεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό,με μεγάλο όγκο συναλλαγών..

Μετοχές και δείκτες

Ως θετική ένδειξη για τη δυναμική και τις προοπτικές της αγοράς ερμηνεύεται η επάνοδο του ΓΔ πάνω από τις 845 μονάδες, περιοχή που αποτελεί βραχυχρόνια αντίσταση.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 850,47 μονάδες (+1,60%) και τώρα βρίσκεται στις 849,2 με κέρδη περίπου 1,40%.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει επίσης 1,40% στις 2.040 μονάδες. Με θετικό πρόσημο 20 από τις 25 μετοχές του.

Ο τραπεζικός δείκτης  πήγε το πρώτο ημίωρο +2,86%, αν και η Τρ. Πειραιώς σημείωνε μεγάλη πτώση, αφαιρώντας πολλές μονάδες. Τώρα ενισχύεται κατά 1,95%. πήγε ανοδικά μέχρι +1,70% και έκλεισε με κέρδη 0,63%. Εθνική +3,3%, Attica +2,9%, Eurobank +2,7%. Οριακά στο συν η Alpha (+0,1%), Τρ. Ελλάδος +0,7%, Πειραιώς -3%. ..

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΑΔΜΗΕ +3,7%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +3%, ΕΧΑΕ +2,7%, ΕΥΔΑΠ +2,3%, ΕΛΠΕ +2%, Τιτάν, Μυτιληναίος και Coca-Cola + 1,7, OTE +1,5%. ΟΠΑΠ +1,3%. 

Στο κόκκινο Ελλάκτωρ -2,2%, ΔΕΗ -0,3%, ΟΛΠ και Aegean -0,2%.

 Στα mid caps προηγούνται Intrakat +5,4%, Intracom +3,8%, Autohellas +3,5%, Profile +2,7%.  Στον αντίποδα  Κρι-Κρι -1,3%, Ελτον -1,1%, Πλαίσιο -0,3%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα