Αγορές

Νέα αύξηση επιτοκίων από την Fed -Μεγάλη άνοδος στη Wall Street, Nasdaq +4%


Νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης – μεταξύ 2,25% και 2,50% – ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η Fed, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Αμεση και θετική ήταν η αντίδραση στις αμερικανικές αγορές. Οι δείκτες της Wall Street, σημείωσαν μεγάλη άνοδο, ενώ ο Nasdaq πραγματοποίησε εντυπωσιακό άλμα +4%

«Οι πρόσφατοι δείκτες δαπανών και παραγωγής έχουν επιβραδυνθεί. Ωστόσο η δημιουργία θέσεων εργασίας παρέμεινε ισχυρή τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι χαμηλό», αναφέρει η ανακοίνωση της Fed που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής.

Η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών Fed υπογραμμίζει τη δέσμευση για επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%. Η Fed τονίζει πως ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, αντανακλώντας τις ανισορροπίες που προκάλεσε η πανδημία στην προσφορά και τη ζήτηση και προσθέτει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί επιπρόσθετη ανοδική πίεση στις τιμές, ενώ επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.

Αυτή είναι η τέταρτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων από τη Fed: +0,25% τον Μάρτιο, +0,25% τον Μάιο, +0,75% τον Ιούνιο (η πιο επιθετική αύξηση από το 1994) και +0,75% σήμερα. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τα 12 μέλη της νομισματικής επιτροπής, που άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αυξήσεις το προσεχές διάστημα. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία συνήθως προχωρά σε αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, προχώρησε ξανά σε μια επιθετική κίνηση, προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που τον Ιούνιο έφθασε σε νέο υψηλό 40 ετών (9,1%). Ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές δεν κρύβουν πάντως την ανησυχία τους ότι η επιβράδυνση της οικονομίας μπορεί να αποδειχθεί πιο ισχυρή από την αναμενόμενη, κάτι που θα μπορούσε να επιβαρύνει την αγορά εργασίας ή ακόμη και να οδηγήσει τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε ύφεση.

"H αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης ήταν σωστή με βάση τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία", τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασης. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Fed δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη αύξηση αν χρειαστεί, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι μια απόφαση που έχει ήδη λάβει και θα λαμβάνει κάθε φορά τις αποφάσεις με βάση τα εισερχόμενα στοιχεία για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. 

Εν συνεχεία, ανέφερε ότι η επιστροφή στη σταθερότητα τιμών είναι κάτι που πρέπει να επιτύχει η Fed και δεν υπάρχει εναλλακτική στο ζήτημα αυτό. Ο Πάουελ είπε ότι η επιστροφή στη σταθερότητα τιμών δεν σημαίνει αναγκαστικά και ύφεση της αμερικανικής οικονομίας. Υπάρχει μονοπάτι για την αποφυγή της ύφεσης, δήλωσε, αλλά παραδέχτηκε ότι το μονοπάτι αυτό έχει γίνει πιο στενό. Επίσης, υπογράμμισε ότι δεν πιστεύει πώς η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση αυτή τη στιγμή. Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας και τους μισθούς είναι ισχυρά και δεν συμβαδίζουν με μια ύφεση.

Χθες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε ξανά προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη. Στις αναθεωρημένες προβλέψεις του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, το ΔΝΤ αναφέρει ότι ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί φέτος στο 3,2% έναντι 3,6% που προέβλεπε τον Απρίλιο, ενώ αναθεώρησε προς τα κάτω και την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2023 στο 2,9% έναντι 3,6% στην προηγούμενη έκθεσή του.

Σημειώνεται ότι η παγκόσμια οικονομία ανέκαμψε 6,1% το 2021 μετά την ύφεση 3,1% που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού το 2019.

Για τον πληθωρισμό στις αναπτυγμένες οικονομίες, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα είναι πολύ υψηλότερος φέτος από ότι προέβλεπε τον Απρίλιο και συγκεκριμένα θα διαμορφωθεί 6,6% έναντι 5,7%, προσθέτοντας ότι θα παραμείνει υψηλός για μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που προβλεπόταν προηγουμένως. Στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ο πληθωρισμός αναμένεται τώρα να φθάσει στο 9,5% από 8,7% τον Απρίλιο.

Σημειώνει ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα επιβραδύνει την ανάπτυξη και θα πιέσει τις αναδυόμενες αγορές. Αναφέρει όμως ότι η καθυστέρηση της διαδικασίας αυτής «το μόνο που θα έκανε είναι να διογκώσει τα προβλήματα», προσθέτοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες «θα πρέπει να συνεχίσουν αυτή την πορεία μέχρι να μειωθεί ο πληθωρισμός».

Για την Ευρωζώνη, το Ταμείο υποβάθμισε την πρόβλεψή του στο 2,6% από 2,8% τον Απρίλιο, λόγω των πληθωριστικών επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανίας. Η αναθεώρηση ήταν μεγαλύτερη για ορισμένες χώρες που έχουν μεγαλύτερη έκθεση στον πόλεμο, όπως η Γερμανία, για την οποία προβλέπει ανάπτυξη μόλις 1,2% φέτος από 2,1% τον Απρίλιο. Για τις ΗΠΑ, το Ταμείο επιβεβαίωσε την πρόβλεψη που είχε κάνει στις 12 Ιουλίου για ανάπτυξη 2,3% το 2022 και μόλις 1% το 2023.

Η ρωσική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί 6% το 2022 λόγω των αυστηρών κυρώσεων της Δύσης, και κατά 3,5% το 2023, ενώ η ουκρανική οικονομία εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά περίπου 45%, αλλά με την αβεβαιότητα για την εκτίμηση αυτή να είναι μεγάλη. Το ΔΝΤ προσγείωσε σημαντικά την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας στο 3,3% από 4,4% τον Απρίλιο, επικαλούμενο τα κρούσματα του κορονοϊού και τα εκτεταμένα lockdown σε μεγάλες κινεζικές πόλεις που μείωσαν την παραγωγή και επιδείνωσαν τις διαταραχές στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

 Τα οικονομικά στοιχεία

Τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν  στις ΗΠΑ και επηρέασαν τις αγορές:

-  Οι πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν κατά 8,6% τον Ιούνιο  σε σχέση με τον Μάιο και κατά 20% σε σύγκριση με τον περυσινό Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αναλυτές περίμεναν κάμψη 1%. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2021 οι πωλήσεις έπεσαν 20%.

- Το εμπορικό έλλειμμα σε αγαθά συρρικνώθηκε κατά 5,6% στα 98,2 δισ. δολάρια.

-  Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών ενισχύθηκαν κατά 1,9% τον Ιούνιο 

Οι δείκτες

, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 32,193.59 μονάδες, με κέρδη 1.36%.

Παράλληλα, ο S&P 500  έφτασε στις 4,020.45 μονάδες, αυξανόμενος κατά 2.54%.

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 12,032.42 μονάδες, με άνοδο 4.06%.

Tο συμβόλαιο παραδόσεως Αυγούστου του χρυσού ενισχύθηκε σχεδόν 0,1% ή 1,4 δολάρια, ευρισκόμενο πλέον στα 1.719,1 δολάρια ανά ουγγιά.

Στο πετρέλαιο, το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου του Brent ανέβηκε 2,2% στα 106,7 δολάρια το βαρέλι, με αύξηση 2,28 δολαρίων, ενώ το αμερικανικό WTI Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε 2,4% ή 2,28 δολάρια στα 97,26 δολ. ανά βαρέλι.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα