Πολιτική

Ανοδος στο χρηματιστήριο και στα ομόλογα, με... χορηγία Reuters


Την ώρα που το χρηματιστήριο και η αγορά ελληνικών ομολόγων έχαναν την υπομονή τους με τη διαπραγμάτευση κι έπαιρναν την κάτω βόλτα, το δημοσίευμα του Reuters περί προκαταρκτικής συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών άλλαξε άρδην το κλίμα. Η - ανεπιβεβαίωτη ακόμη - πληροφορία προκάλεσε  ενδοσυνεδριακό μινι ράλι στο ΧΑ και μεγάλη άνοδο τιμών (αποκλιμάκωση αποδόσεων) στα ομόλογα.

Η ξαφνική "εκρηξη" αγοραστικού ενδιαφέροντος και η μεγάλη άνοδος δεν είχαν διάρκεια, καθώς πολλοί επενδυτές προτίμησαν να  κλειδώσουν κέρδη, αντί να περιμένουν την επιβεβαίωση που θα έφερνε ενδεχομένως μεγαλύτερες αποδόσεις.  Πάντως οι τραπεζικές μετοχές διατήρησαν  μεγάλο μέρος των ενδοσυνεδριακών κερδών τους - όπως και τα ομόλογα

Μόλις μεταδόθηκε η πληροφορία για συμφωνία, ο τραπεζικός δείκτης εκτινάχθηκε  στο +3,26%, όλα τα blue chips πήραν ανοδική κατεύθυνση, ενώ η συναλλακτική κίνηση αυξήθηκε.

Στα ομόλογα η απόδοση του 2ετούς έπεσε από 7,98% στο 7,47% - "βουτιά" 51 μονάδων βάσης! Εν συνεχεία ανέκαμψε στο 7,61%.

Το σκηνικό άλλαξε γρήγορα, καθώς δεν υπήρξε επιβεβαίωση από καμία πλευρά, αν και κυβερνητικοί παράγοντες διαβεβαίωναν ότι "είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία". Η θετική επίδραση στην αγορά "εξατμίσθηκε" σταδιακά, τα κέρδη ψαλιδίστηκαν και οι δείκτες  διολίσθησαν χαμηλότερα.

Νωρίτερα είχε φανεί ότι μετά από δύο μέρες ευφορίας η χρηματιστηριακή αγορά "προσγειώνεται"  στη δύσκολη πραγματικότητα της διαπραγμάτευσης, η οποία παραμένει πηγή αβεβαιότητας και ανησυχιών.

 Αναλυτές εκτιμούν ότι ρίσκο υπάρχει ακόμη, καθώς δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο εμπλοκών και καθυστερήσεων της τελευταίας στιγμής.

Αντικείμενο προβληματισμού για τους αναλυτές αποτελούν και οι τεχνικές ενδείξεις. Οπως επισημαίνουν, οι βασικοί δείκτες βρίσκονται πλέον σε περιοχές σημαντικών βραχυχρόνιων αντιστάσεων – και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να «ταλαιπωρηθούν» τις επόμενες μέρες στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, ή να «γυρίσουν χαμηλότερα. Η τεχνική ανάλυση δεν μπορεί να δώσει ασφαλή πρόβλεψη επ’ αυτού – η κατεύθυνση θα εξαρτηθεί από το τι θα γίνει με τη διαπραγμάτευση.

 Η συνεδρίαση

Προς το παρόν φαίνεται ότι στην αγορά επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 668,55 μονάδες, με άνοδο 0,61%, υπερβαίνοντας οριακά το άνω όριο της ζώνης αντίστασης, όπου αναμενόταν ότι θα «σκοντάψει».  Ενδοσυνεδριακά πήγε μέχρι τις 672,93 μονάδες (+1,27%).
Ο FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης τερμάτισε με κέρδη 0,40% στις 1.780,08 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε σε μεγαλύτερο έυρος διακύμανσης και με εναλλαγές προσήμου, από  -0,52% μέχρι +3,26%. Εκλεισε ενισχυμένος κατά 1,51%. στις 769,43 μονάδες.

Από τις τραπεζικές μετοχές τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η  Eurobank (+4,1%). Attica Bank +2,4%, Εθνική +2,2%, Πειραιώς και Ελλάδος +1,8%,  αμετάβλητη η Alpha.

 Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips συνεχίσθηκε η προέλαση της Ελλάκτωρ με +8%, μετά το χθεσινό +7,5%. Ακολούθησαν Motor Oil +2,5%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,1%, ΔΕΗ, Βιοχάλκο και ΟΛΠ +1,1%.

Στον αντίποδα Lamda -2,1%, Follie -1,3%, Jumbo -1,1%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις